Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 23:14

Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο απλώς καθυστερούν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας είναι εμφανές ότι δυσκολεύεται στην υλοποίηση έργων που έχουν προγραμματιστεί από την εποχή Νίκα. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα επιμέρους προβλήματα των καθυστερήσεων, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αν ενώσει κάποιος τη γραμμή όλων των καθυστερήσεων θα βρει ένα συνολικό πρόβλημα. Η δημοτική αρχή πελαγοδρομεί μεταξύ του ευκαιριακού και του τυχαίου και δεν επικεντρώνει τη δράση της στην υλοποίηση των έργων που έχει ανάγκη η πόλη.
Οι αναπλάσεις που έχουν δημοπρατηθεί αλλά δεν εκτελούνται, το εμβληματικό έργο υποδομής του αγωγού ύδρευσης, η νέα κυκλοφοριακή μελέτη και η στάθμευση που είναι το προαπαιτούμενο για ποιοτική ζωή στην Καλαμάτα και βεβαίως η διευθέτηση της συνολικής λειτουργίας στο παραλιακό μέτωπο, είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που θα έπρεπε να απορροφούν την καθημερινή ενέργεια της δημοτικής αρχής. Το να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί είναι προφανώς το ελάχιστο. Η περιοχή χάνει χρόνο και ευκαιρίες προσπαθώντας να κατακτήσει το αυτονόητο.
Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου είναι το μεγάλο αναπτυξιακό ζητούμενο. Η τουριστική ανάπτυξη της Καλαμάτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του παραλιακού μετώπου, το οποίο βρίσκεται στη δεκαετία του ‘90 μιας και από τότε έχει να μπει νέα πρόκα! Είναι εμφανές ότι η δημοτική αρχή δεν έχει ολοκληρωμένο πλάνο για το παραλιακό μέτωπο. Δεν ξέρουν δηλαδή τι θέλουν να κάνουν και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο με παρεμβάσεις που …θα γίνουν και όλο κάπου θα …κολλούν. Καλές, για παράδειγμα, οι διανοίξεις δρόμων, αλλά γιατί δεν προχωρούν πρώτα οι χώροι στάθμευσης και η ρύθμιση της κυκλοφορίας στη Ναυαρίνου; Γιατί μονοδρομούνται μόνο η Αύρας και η Μεσογείων και όχι και άλλοι κάθετοι δρόμοι; Καλές οι διαβουλεύσεις και οι συνεννοήσεις, αλλά για να προχωρήσουν μεγάλες τομές χρειάζεται όραμα. Οι ηγεσίες είναι επιτυχημένες όταν ανοίγουν δρόμους, όταν βλέπουν προοπτικές και πείθουν την κοινωνία. Έτσι προχωρούν τα πράγματα μπροστά. Όποιοι μετρούν το πολιτικό κόστος και προσπαθούν να έχουν τους πάντες ευχαριστημένους, το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν καμιά ανάπλαση και αυτή λειψή και με μεγάλες καθυστερήσεις. Είναι πλέον φανερό ότι αυτό είναι πολύ λίγο για την Καλαμάτα.

panagopg@gmail.com