Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 21:45

Να μην μείνουν μόνο οι διακηρύξεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεσσηνία μπορεί να μην είχε κάτι καινούργιο σε σχέση με τα έργα υποδομής της περιοχής, αλλά είχε σημαντικές διακηρύξεις για τον αγροτικό τομέα.

O πρωθυπουργός έδειξε ότι έχει αντιληφθεί πως η Ελλάδα στον αγροτικό τομέα έχει μόνο τη δυνατότητα να επενδύσει στην ποιότητα και να συνδέσει πολιτισμό και τουρισμό με τον αγροδιατροφικό τομέα.

Όπως σωστά επισήμανε «δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί αν πάμε να παίξουμε το παιχνίδι του χαμηλού κόστους». Βάζοντας επιπρόσθετα τον στρατηγικό στόχο, σημείωσε πως δεν πρέπει πλέον να μιλάμε για μεσογειακή, αλλά για ελληνική διατροφή. «Ελληνική διατροφή. Με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με υψηλή προστιθέμενη αξία, με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία θα πρέπει όχι απλά να αποτελούν τον πυρήνα της εγχώριας, της εθνικής μας διατροφής, αλλά να διεκδικήσουν και τη θέση που τους αξίζει στις αγορές του εξωτερικού». Είναι αναμφίβολα θετικό ότι η πολιτική ηγεσία στο υψηλότερο επίπεδο όταν αναφέρεται στους αγρότες δεν μιλά πλέον για επιδοτήσεις, ενισχύσεις και τιμές ασφαλείας, αλλά για επενδύσεις, με το βλέμμα στραμμένο στον καταναλωτή και στην παγκόσμια αγορά.

Οι αγρότες επί σειρά ετών ήταν όμηροι πολιτικών διακηρύξεων για «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», επιδοτήσεων και δανείων χωρίς δυνατότητα επιστροφής. Το μοντέλο του αγροτοπατερισμού και της δήθεν διεκδίκησης «με υψωμένη τη γροθιά και απλωμένο το χέρι» έχει χρεοκοπήσει πολιτικά και οικονομικά. Η προοπτική βρίσκεται σε συνεργατικά σχήματα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το αγκάθι του μικρού κλήρου και να επιτευχθεί οικονομία κλίμακας. Ο ανταγωνισμός επιτυγχάνεται μέσα από την συνεργασία που δίνει δυνατότητα ανάπτυξης, καινοτομίας και παραγωγής ποιοτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη όλων αυτών αποτελεί η ενίσχυση της εγκατάστασης νέων ανθρώπων στον αγροδιατροφικό τομέα που θα μάθουν να παράγουν και να καινοτομούν. Να συνεργάζονται και να επιχειρούν για να προάγουν την ελληνική διατροφή.

Οι πρωθυπουργικές διακηρύξεις αποτελούν ένα καλό πλαίσιο, πάνω στο οποίο χρειάζεται να κουμπώσουν οι επιμέρους πολιτικές. Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι συνήθως το παιχνίδι χάνεται στην εφαρμοζόμενη πολιτική, γιατί εκεί κυριαρχούν λαϊκίστικες αντιλήψεις και εφήμεροι πολιτικοί στόχοι. Τα λεφτά της νέας ΚΑΠ για να πιάσουν τόπο δεν πρέπει να σπαταληθούν αλλά να επενδυθούν, για να παραχθούν διατροφικά προϊόντα που θα φέρουν πλούτο στους παραγωγούς και στη χώρα συνολικά. Θετικές οι διακηρύξεις, μένει να δούμε το διά ταύτα της πολιτικής.

panagopg@gmail.com