Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 19:10

Ημιτελές μνημείο κακής διαχείρισης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ημιτελές μνημείο κακής διαχείρισης


Του Γιώργου Παναγόπουλου

Αυτό που συμβαίνει με το δρόμο Τζάνε - Καλαμάκι, που αφορά στην παράκαμψη του Πεταλιδίου, είναι ο ορισμός της κατασπατάλησης δημοσίων και ευρωπαϊκών πόρων. Ένα οδικό τμήμα μερικών χιλιομέτρων έχει στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια και όπως δείχνουν τα πράγματα θα στοιχίσει άλλα τόσα για να ολοκληρωθούν 250 μέτρα δρόμου, διαφορετικά θα μείνει ημιτελές μνημείο κακής διαχείρισης δημοσίων πόρων.
Η εμπλοκή του δρόμου με τον αρχαιολογικό χώρο δεν είναι κάτι που προέκυψε στη διάρκεια κατασκευής. Η Αρχαία Κορώνη δεν ανακαλύφθηκε εξ αιτίας του έργου. Ο αρχαιολογικός χώρος ήταν γνωστός από την αρχή και ήταν βέβαιο ότι η διέλευση του δρόμου θα προκαλούσε ζητήματα. Να σημειωθεί ότι όπως φαίνεται τώρα ο αρχαιολογικός χώρος δεν μπορεί να οριοθετηθεί με ακρίβεια και εκτείνεται σε μια ευρύτερη περιοχή, κάτι που καθιστά δύσκολη μια εναλλακτική χάραξη. Με δυο λόγια, ο δρόμος για να κατασκευαστεί πρέπει να περάσει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο.
Αυτό έπρεπε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή και να είχε επιλεγεί μια λογική λύση με βάση το κόστος του έργου. Αν δηλαδή είχε κριθεί ότι δεν υπάρχει άλλη τεχνική λύση έπρεπε να επιλεγεί η σήραγγα από την αρχή και να γίνουν τα ανάλογα …κουμάντα, όχι να δοθούν εκατομμύρια για μελέτες και ανασκαφές για να καταλήξουμε σε μια πανάκριβη λύση. Είναι προφανές ότι αν από την αρχή είχε δοθεί απαγορευτικό θα υπήρχε άλλη αντιμετώπιση και θα κατευθύνονταν αλλού τα λεφτά.
Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν ευθύνες αλλά και υποκρισία που οδήγησαν στο αδιέξοδο. Στην παρούσα φάση είναι χρέος όλων των εμπλεκομένων να δώσουν μια λογική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, έτσι ώστε και ο δρόμος να γίνει και ο αρχαιολογικός χώρος να καταστεί επισκέψιμος και λειτουργικός. Αν δεν υπάρξει μία εναλλακτική μικρότερου κόστους ας παραμείνει ο δρόμος ημιτελής ως μνημείο κατασπατάλησης πόρων. Η Αρχαία Κορώνη μπορεί να μην είναι επισκέψιμη για το κοινό για τα πολλά επόμενα χρόνια -ποιος θα χρηματοδοτήσει άραγε ανασκαφές;- αλλά θα είναι επισκέψιμο το σύγχρονο μνημείο ασυνεννοησίας. Οι επισκέπτες της Ανατολικής Πυλίας θα συνεχίσουν έτσι για τα επόμενα πολλά χρόνια να περνούν μέσα από το Πεταλίδι, γιατί …κάπου υπάρχουν και κάτι αρχαία, τα οποία θα παραμένουν θαμμένα και κρυμμένα από τα …ενοχλητικά μάτια των πολλών.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 18:56

NEWSLETTER