Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 21:59

Τώρα ή ποτέ για το Καλό Νερό - Τσακώνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η πρόταση του Παναγιώτη Νίκα για κατασκευή αυτοκινητόδρομου Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία, με χρήματα από το Ταμείο Ανάπτυξης και στο πλαίσιο του σχεδίου της δίκαιης μετάβασης από τη μεταλιγνιτική εποχή, είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει και η συζήτηση για το δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα. Ο κίνδυνος να χαθεί οριστικά ο συγκεκριμένος οδικός άξονας έβγαλε από τη μακαριότητα τους τοπικούς παράγοντες της Τριφυλίας, που θέτουν πλέον με δυναμικό τρόπο το συγκεκριμένο έργο στην πολιτική ατζέντα της περιοχής. Ο πληγωμένος τοπικισμός πυροδοτεί αντιδράσεις και εκεί που ο δρόμος της Τριφυλίας ήταν στα αζήτητα ξαφνικά μετατρέπεται σε μείζον ζήτημα.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι στην Τριφυλία με τη στάση τους εδώ και χρόνια έδειχναν ότι δεν πολυενδιαφέρονται για το δρόμο μιας και ο απομονωτισμός βόλευε μικροσυμφέροντα και αντιλήψεις του τύπου «καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη». Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και οι τοπικοί παράγοντες αναγκάζονται να βάλουν πλέον μετ’ επιτάσεως το ζήτημα στο τραπέζι και να ζητήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα. Οι απλές διαβεβαιώσεις και το …περιμένετε να δούμε τι θα γίνει με το Πάτρα - Πύργος, δεν αρκούν πλέον.

Η επαναφορά του τμήματος Πύργος - Τσακώνα στη σύμβαση παραχώρησης έστω και για τυπικούς λόγους, προκειμένου να εγκριθεί το Πάτρα - Πύργος, ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για τον συγκεκριμένο δρόμο. Η πίεση στο να δοθούν με σύμβαση παραχώρησης τα τμήματα Πύργος - Καϊάφας και Ζαχάρω - Τσακώνα είναι επιβεβλημένη. Η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μπει με δυναμικό τρόπο και απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού συστήματος το έργο ξανά στην ατζέντα. Το να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση με άρθρο στη σύμβαση που θα κυρωθεί και να προβλεφθεί η επέκταση της παραχώρησης θα ήταν το καλύτερο δυνατό. Ενδεχομένως και η μοναδική πραγματική θετική εξέλιξη για την κατασκευή του δρόμου σε ορατό χρονικό ορίζοντα.

Το επιχείρημα για τους κυκλοφοριακούς φόρτους δεν είναι καινούργιο και δεν είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί, γιατί εκτός όλων των άλλων ισχύει ότι οι σύγχρονοι δρόμοι αυξάνουν και τους κυκλοφοριακούς φόρτους σε μία περιοχή. Έχουμε κι άλλη φορά επισημάνει ότι τώρα είναι η στιγμή που μπορεί να υπάρξει μία ουσιαστική λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο δρόμος Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία ακόμα και αν ενταχθεί έχει αρκετό χρόνο μπροστά του για να φτάσει σε φάση υλοποίησης, ενώ ειδικά το τμήμα από το Καλό Νερό ως την Τσακώνα μπορεί σύντομα να κατασκευαστεί.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 22:18