Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 22:40

Ακέραιη η ευθύνη σε επιτυχία ή αποτυχία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ακέραιη η ευθύνη σε επιτυχία ή αποτυχία

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής Καλαμάτας για ένταξη της πόλης στο πρόγραμμα για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ε.Ε. είναι μια σημαντική πρωτοβουλία. Αν υπάρξει θετική εξέλιξη ένταξης ανοίγεται μια τεράστια αναπτυξιακή προοπτική για την Καλαμάτα. Θα υπάρχουν δηλαδή οι πόροι για να δημιουργηθούν οι δομές μιας σύγχρονης πόλης. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει πόλη στην Ελλάδα η οποία δεν θα ήθελε να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όλες οι δημοτικές αρχές θα ήθελαν να αποκτήσουν χρηματοδοτικό εργαλείο και πρόσβαση σε πόρους, γνωρίζουν όμως όλοι ότι η ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι μία απλή υπόθεση, χρειάζεται καλή προετοιμασία, τεκμηρίωση και δελεαστικές προτάσεις.
Ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος προέβλεπε την τελική επιλογή των πόλεων τέλος του 2023, δηλαδή μετά τις δημοτικές εκλογές, στην πορεία όμως ο σχεδιασμός άλλαξε και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προτάσεων θα γίνει μέσα στο 2022. Η επιτυχία ή η αποτυχία συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα γίνει γνωστή πολύ σύντομα. Εχουμε την αίσθηση ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί ένα πρόσθετο άγχος στη δημοτική αρχή γιατί γνωρίζει ότι θα κριθεί από το αν τα κατάφερε ή όχι. Στην πολιτική το αποτέλεσμα μετράει και την αποτυχία κανένας δεν θέλει να την αναλάβει εξ ολοκλήρου. Το άγχος της αποτυχίας οδηγεί σε βεβιασμένες κινήσεις και σε προσπάθεια να διαχυθεί η ευθύνη.
Η εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου στην υπόθεση της επιλογής για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις υπογραμμίζει ακριβώς το άγχος τού να μοιραστεί η ευθύνη πιθανής αποτυχίας. Σύμφωνα με την διευκρινιστική εκδοχή του δημάρχου, από το Μαξίμου δεν ζητήθηκε η παρέμβαση υπέρ της Καλαμάτας και εναντίον των άλλων πόλεων, αλλά να αυξηθούν οι ελληνικές πόλεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ακόμα και αν δεχτεί κάποιος ότι αυτό ήταν το πραγματικό αίτημα και ότι υπήρξαν παρανοήσεις στις ανακοινώσεις που έγιναν προφορικά και όχι γραπτά και με ημιεπίσημο τρόπο, το ζήτημα παραμένει ίδιο στην ουσία της υπόθεσης. Στην πολιτική όλοι γνωρίζουμε ότι «υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται». Η δημοσιοποίηση πάντα στοχεύει κάπου. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας επέλεξε τη διεκδίκηση ένταξης στις κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ε.Ε. και θα ανήκει στην ίδια ο θρίαμβος της επιτυχίας αλλά και το βάρος της αποτυχίας. Η επικέντρωση στην προετοιμασία του φακέλου είναι το μόνο που μπορεί να δώσει θετικό αποτέλεσμα και αυτό είναι τελικά που έχει σημασία.

panagopg@gmail.com

 


NEWSLETTER