Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 21:34

Νέος κύκλος με υψηλές προσδοκίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νέος κύκλος με υψηλές προσδοκίες

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο κορονοϊός καθόρισε το 2021 και όλα δείχνουν ότι θα καθορίσει και τη νέα χρονιά. Το 2022 ελπίζουμε όλοι ότι θα αφήσουμε πίσω μας την περιπέτεια του κορονοϊού και θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε ξανά με αυτά που ορίζουν την οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Το τέλος της πανδημίας θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις και όλα δείχνουν ότι θα φέρει μέσα στο χρόνο εκλογές, προκειμένου να ανοίξει ένας νέος κύκλος για τη χώρα. Στην περίπτωση βεβαίως που η τεράστια αύξηση κρουσμάτων του τελευταίου διαστήματος οδηγήσει σε απόλυτη κατάρρευση του συστήματος υγείας, θα έχουμε ακραία πολιτική όξυνση με άγνωστη κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο 2022 θα υπάρχουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τα τοπικά ζητήματα, η πανδημία ανέδειξε τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής σε τουρισμό και γεωργικό τομέα. Ο τουρισμός δημιουργεί ένα εντελώς νέο τοπίο για τη Μεσσηνία, οι προβολές στο μέλλον δείχνουν μια τεράστια πηγή εσόδων που θα αλλάξει τις παλιές οικονομικές ισορροπίες στην περιοχή. Η δημογραφική συρρίκνωση στα χωριά της Μεσσηνίας αλλάζει τον γεωργικό τομέα και δημιουργεί νέες ανάγκες. Τουρισμός και αγροτικός τομέας για να υπάρξουν χρειάζονται εργατικό δυναμικό που θα διαμορφώσει και τα νέα χαρακτηριστικά της περιοχής.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις σε τουρισμό και κατοικίες για «ψηφιακούς νομάδες» και συνταξιούχους δημιουργούν τον έναν πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής και η σύνδεσή της με προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας είναι ο άλλος. Οι δημόσιες επενδύσεις χρειάζεται να ενισχύσουν ουσιαστικά τους τομείς της ιδιωτικής οικονομίας, γι’ αυτό και μέσα στο 2022 πρέπει να προχωρήσουν συγκεκριμένα έργα στην περιοχή.
Κορυφαίο και σημαντικότερο όλων είναι η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Καλαμάτας μέσα από την παραχώρησή του. Το ξεμπλοκάρισμα των βασικών οδικών δικτύων Καλαμάτας - Μεθώνης και Καλού Νερού - Τσακώνας αποτελεί βασική προτεραιότητα, ενώ σημαντικό ζήτημα είναι η υλοποίηση παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί στους άξονες Μεσσήνη - Λάμπαινα, Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι και τον δρόμο της Μάνης. Οι επενδύσεις σε ψηφιακά δίκτυα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομία της νέας εποχής, ενώ η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας και κυρίως η ενίσχυσή του με ιατρικό προσωπικό, βασική προϋπόθεση για προσέλκυση επισκεπτών. Στον αγροτικό τομέα η κατοχύρωση της ποιότητας αποτελεί βασική κυβερνητική υποχρέωση. Όλα δείχνουν ότι το 2022 θα ανοίξει ένας νέος κύκλος, ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι δημιουργικός και καλύτερος για όλους.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER