Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 21:58

Το κρίσιμο παζάρι για το Καλαμάτα – Μεθώνη

Γράφτηκε από τον

Το κρίσιμο παζάρι για το Καλαμάτα – Μεθώνη

 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κατάθεση προσφορών για το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη αποτελεί αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη. Μετά από ακινησία δύο χρόνων γίνεται επιτέλους ένα βήμα στην κατεύθυνση της οριστικοποίησης των αποφάσεων για τον σημαντικό αυτό οδικό άξονα. Θα πρέπει όμως να είναι κάποιος υπερβολικά αισιόδοξος για να μη διαπιστώσει τα παράδοξα σε σχέση με τη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθείται. Οι εταιρείες που αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήταν πέντε, και στην παρούσα φάση παρέμειναν τέσσερις σε δύο σχήματα! Να σημειώσουμε ότι το μέγεθος του έργου δεν συνηγορεί για την ανάγκη συγχώνευσης    εταιρειών αυτού του μεγέθους. Είναι φανερό ότι συγκροτήθηκαν συμμαχίες στα πλαίσια ενός συνολικότερου μοιράσματος των δημοσίων έργων της χώρας.

Οι προσφορές που κατατέθηκαν είναι λοιπόν μόνο δύο, και μένει να δούμε τι αφορούν και ποια θα είναι τα τελικά χαρακτηριστικά του δρόμου. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι με δύο προσφορές ο ανταγωνισμός περιορίζεται και οι δυνατότητες πίεσης ελαχιστοποιούνται. Για να το πούμε με απλά και κατανοητά λόγια: Ο δρόμος θα γίνει όπως συμφέρει τις κατασκευαστικές κοινοπραξίες και με τα χαρακτηριστικά που αυτές θα επιλέξουν.

Όταν θα ανοίξουν οι φάκελοι των προσφορών, τότε θα έχουμε βεβαίως περισσότερα στοιχεία, θα μάθουμε και θα κατανοήσουμε πολύ περισσότερα. Όπως κι άλλη φορά έχουμε επισημάνει, τα κρίσιμα ζητήματα είναι η κατασκευή του δρόμου από τον κόμβο του Αεροδρομίου μέχρι την είσοδο της Καλαμάτας και το τμήμα Σουληνάρι – Πύλος. Αν υπάρξουν «εκπτώσεις» στα πλαίσια των προσφορών του ανταγωνιστικού διαλόγου, θα αφορούν τα συγκεκριμένα τμήματα. Οι πιθανές περικοπές αλλά και η πρόβλεψη ή μη συνδετήριων δρόμων αποτελούν τις κρίσιμες λεπτομέρειες που θα κρίνουν την οικονομικότητα αλλά και την αρτιότητα του έργου.

Συμπερασματικά λοιπόν, η κατάθεση προσφορών από μόνη της δεν σημαίνει και πάρα πολλά πράγματα. Θα γίνουμε σοφότεροι όταν θα δούμε τις ολοκληρωμένες προτάσεις και την τελική σύμβαση του έργου. Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο της υλοποίησης για το σύνολο του δρόμου. Υπάρχουν κρίσιμα σημεία και σημαντικές λεπτομέρειες που απαιτούν εγρήγορση και πίεση προκειμένου να μην υπάρξουν «εκπτώσεις» και εξαιρέσεις τμημάτων. Το επόμενο διάστημα προφανώς είναι κρίσιμο και το παζάρι σημαντικό. Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα όλων είναι να μην τα χαλάσουν οι κατασκευαστικές εταιρείες και να υπάρξει σύντομα συμφωνία-πακέτο που θα αφορά και τον δικό μας οδικό άξονα.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 20:39