Η συζήτηση για το master plan του λιμανιού της Καλαμάτας έχει ουσιαστικά περιοριστεί στο αν θα κατασκευαστούν δύο κτήρια διώροφα ή μονώροφα για τους ναυταθλητικούς συλλόγους στον προλιμένα. Η επιχειρηματολογία που έχει αναπτυχθεί έχει ενδιαφέρον και νομίζουμε ότι οδηγεί σε λύσεις περιβαλλοντικά ανεκτές. Οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να πάνε στο βουνό, ούτε είναι ελκυστική η σημερινή εικόνα με τις παράγκες. Το master plan έτσι και αλλιώς αποτελεί μπούσουλα και δεν ορίζει με ακρίβεια επιμέρους παρεμβάσεις, οι οποίες προφανώς και θα προκύψουν στη φάση των οριστικών μελετών.
Το κρίσιμο όμως είναι ο χαρακτήρας του λιμανιού τα επόμενα χρόνια. Η συντριπτική
πλειονότητα παραγόντων και πολιτών αντιλαμβάνεται ότι το λιμάνι θα έχει πλέον τουριστικό χαρακτήρα. Οι υποδομές δηλαδή που θα αναπτυχθούν θα στηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών, κρουαζιερόπλοιων και επιβατικών, αν υπάρξει ξανά ακτοπλοϊκή σύνδεση με Κρήτη. Σε αυτή την περίπτωση είναι λογικό στο χερσαίο τμήμα να αναπτυχθούν χώροι περιπάτου και αναψυχής. Με βάση και μόνο τον στρατηγικό χαρακτήρα του νέου λιμανιού νομίζουμε ότι προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον μιας και ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι που υπήρχαν από την προηγούμενη χρήση.
Σε αυτό το πλαίσιο πολύ σωστά το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ζητεί το γκρέμισμα των αποθηκών και τις ήπιες παρεμβάσεις στους υπόλοιπους χώρους. Όταν θέλεις να αναδείξεις κάτι ως χώρο αναψυχής δεν μπορείς να το καθιστάς αντιαισθητικό, δεν κατανοούμε λοιπόν ποια είναι η καταστροφή και τι ακριβώς κινδυνεύει από παρεμβάσεις αυτού του είδους. Ειδικά από τη στιγμή που ουσιαστικά περιορίζεται η εμπορική λειτουργία του λιμανιού με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο ΓΠΣ Καλαμάτας είχε ορισθεί κατασκευή νέου εμπορικού λιμανιού στη Δυτική Παραλία, που προκάλεσε προσφυγή στο ΣτΕ και απόφαση με την οποία ακυρώνεται αυτή η προοπτική.
Είναι γεγονός ότι μία σημαντική μερίδα πολιτών φοβάται τις αλλαγές και βλέπει κινδύνους σε ό,τι πάει να αλλάξει. Από την αντίσταση στην κατασκευή του περιφερειακού της Καλαμάτας μέχρι το λιμάνι οι πρωταγωνιστές τού «όχι» δεν βλέπουν ευκαιρίες αλλά καταστροφές. Ο κόσμος όμως προχωρά μόνο μέσα από αλλαγές, οι οποίες δημιουργούν ευκαιρίες και εισόδημα στους πολίτες.
panagopg@gmail.com