Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 20:54

Πραγματική επένδυση στον σιδηρόδρομο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η επαναδρομολόγηση τρένου στη μετρική σιδηροδρομική γραμμή της Πελοποννήσου αποτελεί στόχο της περιφερειακής αρχής Νίκα. Το θέμα τίθεται διαρκώς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών χωρίς μέχρι τώρα να έχουν υπάρξει οριστικές αποφάσεις για να δρομολογηθούν βιώσιμες λύσεις. Ακόμα και η σύνδεση Κορίνθου - Ναυπλίου, που εθεωρείτο εύκολη και εξαιρετικά χρήσιμη, έχει εξαγγελθεί, αλλά δεν έχει προχωρήσει. Η περιφερειακή αρχή μπορεί να δηλώνει ότι «δεν θα υποστείλει τη σημαία» της διεκδίκησης, αλλά δεν φαίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης ιδιαίτερα θετική διάθεση.

Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στον τομέα των σιδηροδρομικών δικτύων. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις προχθές δρομολογήθηκε ένα «γρήγορο» τρένο στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, το οποίο παρουσιάστηκε… μετά βαΐων και κλάδων, αλλά είναι ένα τρένο που κυκλοφορεί στις ράγες της Ιταλίας από τη δεκαετία του ‘90! Τόσα χρόνια πίσω είμαστε από την υπόλοιπη Ευρώπη και αντιλαμβάνονται όλοι το πόσο μεγάλη είναι η απόσταση που πρέπει να καλύψουμε. Οι πόροι που απαιτούνται είναι τεράστιοι και χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις με βάση τις στρατηγικές επιλογές και τις δυνατότητες της χώρας. 

Η Πελοπόννησος για να αποκτήσει τρένο που θα αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο, χρειάζεται κανονική σιδηροδρομική γραμμή με ηλεκτροκίνηση. Η υπάρχουσα μετρική γραμμή δεν έχει μέλλον και η όποια προσπάθεια γίνεται κρατά ζωντανή την ελπίδα, αλλά δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Με έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο η Πελοπόννησος μπορεί εύκολα να αποτελέσει προάστιο της Αθήνας. Υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί καταγωγής και περιουσίες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν πολλαπλώς όταν επιτευχθεί σύνδεση με σιδηρόδρομο στη λογική του προαστιακού.  Πρόκειται για έργο υψηλού κόστους αλλά κοινού οφέλους για Αθήνα και Πελοπόννησο.

Είναι προφανές ότι αυτό απαιτεί κεντρική κυβερνητική επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα στο πλαίσιο μιας εντελώς διαφορετικής θεώρησης της αναπτυξιακής προοπτικής. Χρειάζεται η δέσμευση ιδιαίτερα μεγάλων δημόσιων, ευρωπαϊκών και  ιδιωτικών κεφαλαίων. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση για να κινηθούν τα πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση. Η επαναλειτουργία της μετρικής γραμμής είναι επιστροφή στο παρελθόν, από το οποίο χρειάζεται να διδασκόμαστε, για να μην πετάμε ξανά λεφτά σε θνησιγενείς λύσεις. Η Πελοπόννησος χρειάζεται κανονικό ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο, που θα αξιοποιεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της γειτνίασης και της διαχρονικής αλληλεπίδρασης με το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 21:05