Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 21:01

Η ανεπάρκεια δεν μπορεί να κρυφτεί

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η ανεπάρκεια δεν μπορεί να κρυφτεί

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Μια έντονη βροχόπτωση μισής ώρας αρκούσε για να αποδειχθεί ότι η Καλαμάτα μπορεί να πλημμυρίσει χωρίς να υπερχειλίσει ο Νέδοντας. Οι λόγοι είναι γνωστοί και έχουν να κάνουν κυρίως με τα φραγμένα ρέματα και την ανεπάρκεια του δικτύου ομβρίων. Είναι γνωστό επιπρόσθετα ότι κάθε φορά στην πρώτη έντονη φθινοπωρινή βροχόπτωση η Καλαμάτα πλημμυρίζει, γιατί φράζουν τα φρεάτια με φερτά υλικά. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα χρειάζεται συστηματικός καθαρισμός των φρεατίων και άμεση επέμβαση στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα.

Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να είχε φροντίσει ώστε ο μηχανισμός του δήμου να έχει προχωρήσει σε εργασίες πρόληψης καθαρίζοντας τα φρεάτια. Από τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε προειδοποίηση για κακοκαιρία, να έχει έτοιμη ομάδα επέμβασης στα σημεία όπου παρατηρείται πάντα πρόβλημα. Το να πλημμυρίζει το προαύλιο του 13ου Δημοτικού Σχολείου, να αποκλείεται η έξοδος και να εγκλωβίζονται παιδιά και εκπαιδευτικοί, δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί έτσι απλά επειδή δεν συνέβη κάτι χειρότερο από το “κολύμπι” παιδιών και γονιών στη λάσπη. Το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται σε περιοχή που πάντα πλημμυρίζει και το φράξιμο φρεατίων είναι ανεπίτρεπτο.

Η τελευταία βροχόπτωση έδειξε για μια ακόμα φορά το πρόβλημα που έχει η Καλαμάτα. Αναδείχθηκε ταυτόχρονα ότι το τεράστιο αντιπλημμυρικό που σχεδιάζει ο «Μορέας» δεν αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα, μιας και μένουν ακάλυπτες οι περισσότερες περιοχές που συστηματικά πλημμυρίζουν. Τα γεγονότα δείχνουν ότι έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως χρειάζεται μια διαφορετική μελετητική προσέγγιση έτσι ώστε η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά. Το να πέσουν εκατομμύρια στο ράβε-ξήλωνε του Νέδοντα και να πλημμυρίζει δίπλα η 23ης Μαρτίου, είναι στην κυριολεξία μια τρύπα στο νερό. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας από την πλευρά της καλό θα ήταν να αλλάξει ρότα τόσο σε σχέση με το αντιπλημμυρικό όσο και με την προώθηση επεμβάσεων σε φρεάτια και προβληματικά σημεία. Η κλιματική αλλαγή και τα χιλιοστά της βροχής έχουν πάψει πλέον να αποτελούν άλλοθι, ενώ η επικοινωνία μέσω καμερών από το “μέτωπο” για να επιδειχθεί ενδιαφέρον, κούρασε και ενοχλεί. Η ανεπάρκεια δεν μπορεί να φτιασιδωθεί, ούτε να κρυφτεί. 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 19:47

NEWSLETTER