Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 20:15

Να μπει άμεσα τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η χρήση των νέων τεχνολογιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών είναι ένα από τα επιτεύγματα της τελευταίας περιόδου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης έχουν επανειλημμένα επαινεθεί για τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων που κάνουν ευκολότερη τη ζωή όλων μας. Από τα ραντεβού για τα εμβόλια μέχρι την ταυτότητα και τα άλλα έγγραφα στο κινητό, έχουν γίνει τεράστια βήματα για την ευκολότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όλη αυτή η προσπάθεια απαξιώνεται όταν άλλοι φορείς του Δημοσίου αντί να κάνουν βήματα μπροστά με διάφορες δικαιολογίες επιστρέφουν πίσω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η οποία εφαρμόζει ένα τριτοκοσμικό σύστημα για το κλείσιμο ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία. Ένα σύστημα που επαναφέρει τις ουρές στο γκισέ και την ταλαιπωρία στο τηλέφωνο για να “πιάσει” κάποιος γραμμή. Ένα σύστημα που απαιτεί την απασχόληση τουλάχιστον πέντε εργαζομένων για να κλειστεί ένα ραντεβού, που θα μπορούσε να γίνει με μερικά κλικ στην ιστοσελίδα ή με αυτοματοποιούμενο ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο. Η επίκληση του κόστους της τηλεφωνικής σύνδεσης δεν αρκεί για να δικαιολογηθεί όλο αυτό το χάος που προκαλείται.

Σε κάθε περίπτωση, το να δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα θα είχε ελάχιστο οικονομικό κόστος για το Νοσοκομείο και μηδενικό για τους πολίτες. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή σπαταλώνται πολλαπλάσιοι ιδιωτικοί και δημόσιοι πόροι για να κλείσει κάποιος ένα ραντεβού. Πέρα βέβαια από το κόστος η χρήση της τεχνολογίας μηδενίζει την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στο να κλείνονται ραντεβού σε φίλους και γνωστούς κατά παράβαση της σειράς και της προτεραιότητας. Δεν χωρά αμφιβολία ότι θα πρέπει άμεσα να σταματήσει ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας. Τα ραντεβού για τα εξωτερικά ιατρεία δεν μπορεί να ταλαιπωρούν τους πολίτες ούτε να αποτελούν ρουσφέτι.

Χρειάζεται να μπει άμεσα τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 20:13