Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013 13:16

Θυσία της προοπτικής στο βωμό της αρπαχτής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θυσία της προοπτικής στο βωμό της αρπαχτής

Από τις αρχές του έτους η κυβέρνηση, προσπαθώντας να δημιουργήσει θετικό κλίμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς αγορές, πρόβαλλε το success story της προσέλκυσης 17 εκατομμυρίων τουριστών στην Ελλάδα. Ανεξαρτήτως από το αν θα έρθουν τελικώς λιγότεροι ή περισσότεροι επισκέπτες, η κυβέρνηση κατόρθωσε ουσιαστικά να πετύχει το στόχο της, αφού τα κύματα αισιοδοξίας δρόσισαν την Ελλάδα και τους... πιστωτές της μέσα στην κόλαση της κρίσης. 

Με άλλα λόγια: Η κυβέρνηση προβάλλοντας συνεχώς την προσέλκυση 17 εκατομμυρίων τουριστών κατόρθωσε να δημιουργήσει θετικό κλίμα στην αγορά και να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να βρει το επόμενο επικοινωνιακό τέχνασμα που θα της εξασφαλίσει μια νέα... χρονική παράταση. Ομως, πίσω από τον εντυπωσιακό αριθμό των 17 εκατομμυρίων τουριστών, υπάρχουν πολλά στατιστικά στοιχεία και ποιοτικά χαρακτηριστικά που ούτε αναλύθηκαν ούτε συνεκτιμήθηκαν, ώστε να εξαχθεί ένα σωστό συμπέρασμα για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. 

Συγκεκριμένα, πέρσι στην Ελλάδα ήρθαν 15,5 εκατομμύρια επισκέπτες και ξόδεψαν 9,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Ετσι η τουριστική δαπάνη ανά επισκέπτη διαμορφώθηκε στα 622,5 ευρώ. Το πραγματικό ζητούμενο από εκεί και πέρα δεν είναι πόσοι τουρίστες θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα, αλλά πόσα χρήματα θα αφήσουν στην ελληνική οικονομία. Για παράδειγμα: Αν έρθουν 17 εκατομμύρια τουρίστες και αφήσουν 8 εκατομμύρια ευρώ, η χρόνια θα πάει χαμένη και το success story θα μετατραπεί αυτομάτως σε κυβερνητική κρίση. Αντιθέτως, αν φέτος έρθουν 12 εκατομμύρια τουρίστες και αφήσουν 15 εκατομμύρια ευρώ, ο... Στουρνάρας θα ρίχνει βεγγαλικά στην πλατεία Συντάγματος κι εγώ που τον θεωρώ άχρηστο θα αναγκαστώ να αναθεωρήσω αυτές τις απόψεις μου. 

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι δεν έχει σημασία μόνο ο αριθμός των επισκεπτών, καθώς κυρίως μας ενδιαφέρουν τα τουριστικά έσοδα. Η κυβέρνηση όμως δεν διακινδύνευσε καμία πρόβλεψη για τα τουριστικά έσοδα: Απλώς είπε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών - και μάλλον έτσι θα γίνει, αφού παραμένει κλειστή λόγω πολιτικών αναταραχών η φτηνή ανταγωνιστική αγορά της Βόρειας Αφρικής. Επιπρόσθετα πολλοί Ελληνες ξενοδόχοι εξαιτίας της κρίσης έχουν ρίξει ακόμα περισσότερο τις τιμές φέτος, και ως γνωστόν η μείωση των τιμών οδηγεί με επιστημονική ακρίβεια σε αύξηση της ζήτησης και των πωλήσεων. Οπως εξηγήσαμε όμως παραπάνω, η αύξηση των πωλήσεων δεν οδηγεί πάντα σε αύξηση των εσόδων... Αν η ποσοστιαία μείωση των τιμών είναι μεγαλύτερη από την ποσοστιαία αύξηση των πωλήσεων, τελικώς τα έσοδα θα μειωθούν. Αντιθέτως, αν η ποσοστιαία αύξηση των πωλήσεων είναι μεγαλύτερη από την ποσοστιαία μείωση των τιμών, τότε τα έσοδα θα αυξηθούν και ο... Στουρνάρας θα τρέξει να αγοράσει βεγγαλικά. 

Σε κάθε περίπτωση, στόχος δεν είναι η προσέλκυση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού φτωχών επισκεπτών, για να γεμίζουν οι ξαπλώστρες των all inclusive ξενοδοχείων από μπατιροτουρίστες με βραχιολάκια. Πολύ φοβάμαι όμως ότι, για μια ακόμα χρονιά, υπερισχύει η λογική της αρπαχτής και του ξεπουλήματος της προοπτικής, στο παζάρι του “όσα φάμε, όσα πιούμε κι όσα... αρπάξουμε σήμερα”. Ετσι λοιπόν, αντί να τίθεται ως στόχος η προσέλκυση τουριστών που θα ξοδεύουν κατά μέσο όρο περισσότερα χρήματα από τους περσινούς επισκέπτες, οι περισσότεροι ξενοδόχοι προσπαθούν να γεμίσουν προσελκύοντας πελάτες χαμηλού εισοδήματος από τη Ρωσία και την Πολωνία. Η προσέλκυση όμως τουριστών χαμηλού εισοδήματος καταστρέφει την προοπτική και το μέλλον του τόπου ως τουριστικού προορισμού, γιατί διώχνει τα υψηλότερα εισοδήματα. Εξυπακούεται επίσης ότι οι τουρίστες χαμηλού εισοδήματος αναζητούν πάντα τον φτηνότερο προορισμό κι έτσι... θ' αφήσουν μπουκάλα τους Ελληνες ξενοδόχους όταν ανοίξει πάλι η αγορά της Βόρειας Αφρικής.

 

 

Κλείνοντας, παραθέτουμε μερικά στατιστικά στοιχεία από τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ώστε να εξαχθούν καλύτερα συμπεράσματα: Η Γαλλία ήταν το 2012 ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός, με 83 εκατομμύρια επισκέπτες που ξόδεψαν κατά μέσο όρο 482 ευρώ ο καθένας, συνεισφέροντας συνολικά 40 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ της. Την ίδια χρονιά επισκέφτηκαν τις ΗΠΑ 17 εκατομμύρια λιγότεροι τουρίστες από όσους επισκέφτηκαν τη Γαλλία. Επειδή όμως ο κάθε τουρίστας από τους συνολικά 67 εκατομμύρια ξόδεψε στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο 1.408 ευρώ, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 94,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Με απλά λόγια: Οι ΗΠΑ είχαν 17 εκατομμύρια λιγότερους τουρίστες αλλά τα διπλάσια έσοδα από τη Γαλλία. Πριν αποφασίσετε ποιο είναι το ιδανικό μοντέλο ανάπτυξης, παραθέτουμε και τα στοιχεία από το μοντέλο προς αποφυγήν: Πέρσι επισκέφτηκαν την Ουκρανία 23 εκατομμύρια τουρίστες ξοδεύοντας συνολικά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού ο κάθε επισκέπτης ξόδεψε κατά μέσο όρο... 156 ευρώ. Ελπίζω του χρόνου να μην πανηγυρίζει η όποια κυβέρνηση γιατί θα έχουμε, όπως κι η Ουκρανία, 23 εκατομμύρια επισκέπτες και... άδεια ταμεία.


NEWSLETTER