Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 22:25

Υπάρχει επιτέλους χρονοδιάγραμμα για το Πύργος - Τσακώνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Υπάρχει επιτέλους χρονοδιάγραμμα για το Πύργος - Τσακώνα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Ολυμπίας Οδού» Παναγιώτη Παπανικόλα, οι μελέτες για το Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα μπορούν να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο και μέσα στα επόμενα 2-3 θα μπορούσε να εγκριθεί η χρηματοδότησή του. Είναι προφανές ότι η εταιρεία θα επιδιώξει την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί και εγκριθεί από την Ε.Ε. Όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί, ο πιο σύντομος τρόπος ολοκλήρωσης του έργου είναι η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, κάτι που όπως φαίνεται έχει πλέον δρομολογηθεί.

Το Πύργος - Καλό Νερό είχε βγει εκτός συζήτησης τα τελευταία χρόνια για έναν ανεξήγητο λόγο. Με πρόσχημα την απόρριψη του ΣτΕ της παραλιακής χάραξης από Καϊάφα έως Γιαννιτσοχώρι, είχε ουσιαστικά αποφασιστεί η Ολυμπία Οδός να τελειώνει στον Πύργο. Η ένταξη αρχικά του τμήματος Πύργος - Αρχαία Ολυμπία και η κινητοποίηση που προκλήθηκε, μιας και διαφάνηκε ότι θα εγκαταλειφθεί όλο το τμήμα από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα, προκειμένου να προχωρήσει η εναλλακτική σύνδεση Μεγαλόπολης - Αρχαία Ολυμπία, επανέφερε στο τραπέζι το έργο.

Η απόφαση να κατασκευαστεί με παραχώρηση και όχι με τμηματικές εργολαβίες το Πάτρα - Πύργος ανέστησε ουσιαστικά και το Πύργος - Τσακώνα. Η χρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε. συνδέθηκε με την παλιά σύμβαση όλου του έργου. Η αλήθεια είναι ότι χάθηκε χρόνος, αλλά υπάρχει πλέον ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με βήματα που μπορούν να παρακολουθηθούν και να δώσουν αποτέλεσμα. Τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά και αν δεν υπάρξουν τραγικές ανατροπές μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα, έτσι ώστε η εταιρεία να κατασκευάσει το δρόμο και να τον παραδώσει σταδιακά συνδέοντας λιμάνια και μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας. Παρακολουθώντας την πορεία του συγκεκριμένου έργου από τη μια μεριά απογοητεύεσαι από τα μπρος-πίσω και τις καθυστερήσεις και από την άλλη ελπίζεις ότι επιτέλους, έστω και αργά, κάτι μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί η ζωή των επόμενων γενιών.


NEWSLETTER