Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 20:15

Να γίνει ο σιδηρόδρομος προτεραιότητα της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να γίνει ο σιδηρόδρομος προτεραιότητα της Πελοποννήσου

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας ξεκίνησαν χθες τα δρομολόγια των τρένων. Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών δεν μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα. Είναι προφανές ότι θέλει χρόνο αλλά και πραγματικά έργα αναβάθμισης του σιδηροδρόμου, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς. Το τρένο στην Ελλάδα απαξιώθηκε και εγκαταλείφθηκε, παραμένει όμως σε παγκόσμιο επίπεδο ένα από τα ασφαλέστερα και οικονομικότερα μέσα μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων. Η οικονομική ανάπτυξη είναι συνδεδεμένη με τον σιδηρόδρομο και αυτό χρειάζεται να γίνει κατανοητό από πολιτικούς και πολίτες.

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου από τους Κήπους του Έβρου μέχρι την Καλαμάτα αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη κυβέρνηση. Ο σχεδιασμός έργων αναβάθμισης και η αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το μεγάλο ζήτημα της επόμενης κυβερνητικής περιόδου. Τα κόμματα μετά τα δάκρυα για τις χαμένες ζωές στα Τέμπη θα πρέπει να ξεδιπλώσουν τον προγραμματικό τους λόγο για το μέλλον του συγκεκριμένου μέσου μεταφοράς. Δεσμεύσεις κοστολογημένες και υλοποιήσιμες. Δεν αρκούν οι γενικόλογες υποσχέσεις, χρειάζονται συγκεκριμένα πράγματα, από πού θα κοπούν πόροι για να δοθούν στον σιδηρόδρομο. Όλα προφανώς και χρειάζονται, αλλά οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι.

Το ζήτημα είναι να φτιαχτεί ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο από τον Νότο μέχρι τον Βορρά και όχι να μπουν δύο σταθμάρχες και δύο ακόμα ελεγκτές με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει άλλη μια «στραβή στη βάρδια» του επόμενου υπουργού. Η κανονικοποίηση του μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου είναι η μεγάλη δημόσια επένδυση που χρειάζεται να διεκδικηθεί και να κατακτηθεί. Με τη μετατροπή του παλιού δικτύου σε σύγχρονη ηλεκτροδοτούμενη γραμμή κανονικού εύρους η Πελοπόννησος μπορεί να καταστεί προάστιο της Αθήνας. Μέσα από ένα αξιόπιστο, γρήγορο και ασφαλές τρένο θα ενισχυθούν οι επενδύσεις και θα διευκολυνθεί η οικονομική κίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων. Πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα που θα απογειώσει την Πελοπόννησο και θα αναστρέψει την πορεία εγκατάλειψης. Πολίτες και πολιτικοί της Πελοποννήσου είχαν για χρόνια ως στόχο την κατασκευή αυτοκινητόδρομου, είναι καιρός πια να μπει σε πρώτη προτεραιότητα ο σιδηρόδρομος.

panagopg@gmail.com 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 19:39

NEWSLETTER