Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 20:21

Επιβεβλημένες και αναγκαίες παρεμβάσεις που καθυστερούν

Γράφτηκε από τον

Επιβεβλημένες και αναγκαίες παρεμβάσεις που καθυστερούν

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ένας από τους βασικούς παράγοντες εκδήλωσης πυρκαγιών είναι το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει διαπιστωθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι διάφορες δυσλειτουργίες του δικτύου προκαλούν αναφλέξεις που οδηγούν σε πυρκαγιές. Πέρα όμως από τις πυρκαγιές, η επαφή των καλωδίων με τα δέντρα εγκυμονεί επιπρόσθετους κινδύνους, ενώ σε κακοκαιρίες οδηγούν σε διακοπές ρεύματος βυθίζοντας στο σκοτάδι μεγάλες περιοχές. Όλα αυτά είναι βέβαια γνωστά όπως και το τι πρέπει να γίνει. Χρειάζεται συστηματικός καθαρισμός της βλάστησης κατά μήκος του δικτύου. Ο καθαρισμός της βλάστησης και η κοπή δέντρων που έρχονται σε επαφή με το δίκτυο του ρεύματος, είναι επιβεβλημένα και αυτονόητα μέτρα.

Η κοπή των δέντρων δεν αποτελεί όμως μια εύκολη και αυτονόητη εργασία. Οι διαμαρτυρίες των περιοίκων σε κάποιες περιπτώσεις και ιδιοκτητών δέντρων από τη μια μεριά και η απροθυμία υπηρεσιών να χορηγήσουν τη σχετική αδειοδότηση από την άλλη, αποτελούσαν για πολλά χρόνια το άλλοθι ακινησίας, που μάλλον βόλευε τους πάντες. Μετά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη χιονόπτωση στην Αττική πριν από μερικά χρόνια -όπου από πτώσεις δέντρων στο δίκτυο έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα ολόκληρες περιοχές- η νομοθεσία άλλαξε με απλούστευση διαδικασιών. Κάθε φορά όμως που ένα συνεργείο αναλαμβάνει δράση για να καθαρίσει το δίκτυο υπάρχουν διαμαρτυρίες, αντιδράσεις και παρεμβάσεις κάθε είδους.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσουν οι προτεραιότητες. Το εναέριο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να προστατευτεί, αλλά και να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον. Το να κλαδευτούν ή ακόμα και να κοπούν μερικά δέντρα είναι το ελάχιστο, γιατί ένας σπινθήρας μπορεί να κάψει χιλιάδες άλλα. Το καλύτερο θα ήταν το δίκτυο να γίνει υπόγειο, αλλά αυτό έχει τεράστιο οικονομικό κόστος και βέβαια δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Σε μια περίοδο που το ζητούμενο είναι η επέκταση και η ενίσχυση του δικτύου, προκειμένου να αξιοποιηθεί η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές χρειάζεται να τεθεί σε νέα βάση η συντήρησή του και η λειτουργία του σε ένα πλαίσιο ασφάλειας. Η απλούστευση των διαδικασιών για τον καθαρισμό του δικτύου είναι το ζητούμενο και όχι βέβαια η επιβολή εμποδίων. Η κριτική χρειάζεται να εστιαστεί στην καθυστέρηση και στην αδιαφορία καθαρισμού και όχι να μετράμε το μήκος των κλαδιών που κόπηκαν.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 19:46