Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 21:22

Πολιτική ρευστότητα σε Περιφέρεια και δήμους

Γράφτηκε από την

Πολιτική ρευστότητα σε Περιφέρεια και δήμους

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές τρέχει παράλληλα με αυτές των αυτοδιοικητικών. Η μία κάλπη επηρεάζει και καθορίζει την άλλη. Οι βουλευτές και τα κόμματα χρησιμοποιούν τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες για τις ανάγκες της δικής τους καμπάνιας. Οι αυτοδιοικητικοί από τη δική τους πλευρά γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των βουλευτικών θα επηρεάσει αποφασιστικά και τη δική τους πορεία παίρνοντας έτσι, έμμεσα ή άμεσα, μέρος στην εκλογική μάχη. Τις ημέρες των γιορτών οι κοινές εμφανίσεις σε εκκλησίες και λιτανείες αλλά και στα εορταστικά τραπέζια είχαν ως στόχο τη διαμόρφωση του εκλογικού πλαισίου.
Η ανάγκη για συμπόρευση κομματικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων είναι προφανής, αλλά δεν είναι δεδομένη. Υπάρχουν εσωκομματικές κόντρες, προσωπικές αντιπάθειες και διαφορετικά συμφέροντα, που δημιουργούν συνθήκες ρήξης. Σε πολλές περιπτώσεις μαίνεται εσωκομματικός ακήρυχτος πόλεμος, ο οποίος θα φουντώσει όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Η κάλπη των βουλευτικών εκλογών θα πυροδοτήσει σειρά εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες συγκρούσεις. Οι αποτυχόντες να εκλεγούν βουλευτές και η απώλεια εξουσίας δημιουργούν εντελώς νέο πλαίσιο.
Το αποτέλεσμα της κάλπης των βουλευτικών εκλογών είναι φανερό ότι θα προσδιορίσει τις εξελίξεις στις αυτοδιοικητικές και με βάση αυτό εξελίσσεται ο σχεδιασμός όλων. Τα κόμματα ρίχνουν το βάρος τους κυρίως στις Περιφέρειες και δευτερευόντως στους μεγάλους δήμους. Σε τοπικό επίπεδο, το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η εκ νέου υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα εξαρτάται άμεσα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Ο περιφερειάρχης ανεπίσημα δείχνει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος και κινείται ως υποψήφιος αναπτύσσοντας έντονη προεκλογική δραστηριότητα. Επισήμως όμως δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, κάτι που προφανώς θα ξεκαθαριστεί μετά τις βουλευτικές εκλογές. Είναι προφανές ότι σε επανεκλογή Μητσοτάκη ο Νίκας θα είναι ξανά υποψήφιος που θα στηριχθεί από τη Ν.Δ., σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξει ζήτημα διαδοχής. Το ποιος θα είναι υποψήφιος από την πλευρά της Ν.Δ. σε περίπτωση αποχώρησης Νίκα, δεν είναι γνωστό και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλήξει σε υποψήφιο. Ο Γιώργος Δέδες, που είχε στηριχθεί στις προηγούμενες εκλογές, είναι υποψήφιος βουλευτής στην Κορινθία, ενώ δεν είχε επιτύχει αξιόλογο αποτέλεσμα. Διερευνώνται διάφορα πρόσωπα στη λογική της συγκρότησης ενός ευρύτερου μετώπου, με επικρατέστερα αυτά του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργου Μπέζου και του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλη Ξυγκώρου. Θεωρείται βέβαιο ότι οι συγκεκριμένες υποψηφιότητες θα προχωρήσουν στην περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και σχηματισμού κυβέρνησης της Κεντροαριστεράς. Θα πρόκειται για υποψηφιότητες που θα έχουν χαρακτηριστικά ευρύτερης συμπαράταξης και θα διεκδικήσουν με αξιώσεις τη νίκη σε μια Περιφέρεια που η εκλογική δύναμη της Ν.Δ. είναι παραδοσιακά ισχυρή. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει κάποια κομματική υποψηφιότητα μόνο για την καταγραφή και τη δημιουργία παράταξης για το μέλλον. Η στάση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Περιφέρειας θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του ή όχι σε κυβερνητικό σχήμα. Αν υπάρχει αυτόνομη παρουσία θεωρείται δεδομένο ότι θα επιδιωχθεί κομματική καταγραφή και στις περιφερειακές εκλογές.
Στο Δήμο Καλαμάτας το άγχος της αμφισβήτησης στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει οδηγήσει στην πρόωρη προεκλογική εκκίνηση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου. Όπως είναι γνωστό, μια σειρά από αυτοδιοικητικά στελέχη που πρόσκεινται στη Ν.Δ. αμφισβητούσαν και αμφισβητούν τον νυν δήμαρχο και προσπαθούν να δημιουργήσουν συνδυασμό, κάτι που όπως φαίνεται στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό. Το τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση που έχουμε εκλογική ήττα της Ν.Δ., δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Είναι πάντως βέβαιο ότι θα απελευθερωθούν δυνάμεις που σήμερα τις κρατά ενωμένες η εξουσία.
Όλα δείχνουν ότι ο Βασίλης Τζαμουράνης θα είναι ο άλλος πόλος. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα επίσημα θέση, αλλά μια σειρά από τοπικά τους στελέχη έχουν ήδη συνταχθεί με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα προσδιορίζοντας τις εξελίξεις. Το αποτέλεσμα των εκλογών προφανώς και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα, αλλά και τη δυναμική που θα αναπτυχθεί στον συγκεκριμένο πόλο.
Τα πάντα σε Περιφέρεια και Δήμο Καλαμάτας θα καθοριστούν από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Οι δυναμικές που θα προκύψουν θα επιβεβαιώσουν πλεονεκτήματα ή θα επιφέρουν ανατροπές. Σε μια εποχή πολιτικής κινητικότητας και έντονης μετακίνησης των ψηφοφόρων τα πάντα είναι ρευστά και ως εκ τούτου πιθανά.

panagopg@gmail.com