Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 22:57

Μια ομάδα παιδιών που χρειάζεται βοήθεια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα τελευταία Σαββατοκύριακα στην Καλαμάτα έχουμε και από ένα περιστατικό βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους. Τα περιστατικά είναι επαναλαμβανόμενα και κινούνται στο ίδιο μοτίβο. Μια ομάδα ανηλίκων, αριθμητικά υπεράριθμη, επιτίθεται σε κάποιον ή κάποιους και τους δέρνει. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι εμπλεκόμενοι είναι κατά βάση οι ίδιοι. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια γενικευμένη παράκρουση εφήβων στην ανομία και την επιθετικότητα, αλλά για μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα που απ’ ό,τι φαίνεται έχει υιοθετήσει ένα παραβατικό πρότυπο συμπεριφοράς.
Οι γενικεύσεις για τον «κακό το δρόμο» που έχουν πάρει οι νέοι και όλες οι θεωρίες που εκ του προχείρου ανασύρονται και αναπτύσσονται, δεν είμαστε βέβαιοι ότι έχουν θέση στη συγκεκριμένη υπόθεση. Όταν πρόκειται για τα ίδια άτομα καλό θα ήταν να επικεντρωθεί σε αυτά η μέριμνα. Να εντοπιστούν οι παράγοντες που τα οδηγούν στην άσκηση βίας και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα σωφρονισμού. Το πόσο συντονισμένα και αποτελεσματικά θα δράσουν αστυνομικές, δικαστικές και κοινωνικές υπηρεσίες θα φανεί το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι τα συγκεκριμένα παιδιά και οι οικογένειές τους χρειάζονται βοήθεια. Το ζήτημα είναι αν υπάρχουν οι δομές που έχουν την ικανότητα και τη γνώση να τους την προσφέρουν με ουσιαστικό και αξιόπιστο τρόπο.
Σε όλες τις εποχές υπήρχαν περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων. Και παλιότερα υπήρχαν ομάδες που εκφόβιζαν, έδερναν και γενικώς δρούσαν εκτός των κανόνων. Την κατάληξη όλων αυτών η κάθε γενιά την γνωρίζει. Κάποιοι στην πορεία έστρωσαν, αλλά οι περισσότεροι σάπισαν στις φυλακές και στα παγκάκια της πρέζας. Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι πλέον έχουν ανοίξει τα στόματα και τα περιστατικά βίας γίνονται γνωστά. Οι προβολείς της δημοσιότητας φωτίζουν το πρόβλημα και θέτουν τον καθένα προ των ευθυνών του. Τα παιδιά αυτά φωνάζουν βοήθεια. Όλοι εμείς που ξέρουμε πού οδηγεί ο δρόμος που έχουν πάρει, έχουμε ευθύνη να τα βοηθήσουμε. Όχι να τα δείχνουμε με το δάχτυλο ούτε να ζητούμε να τα «χώσουν μέσα», αλλά να τα βοηθήσουμε ουσιαστικά για να ενταχθούν στην κοινωνία. Δεν είναι εύκολο, αλλά σε αυτά κρίνεται το σύγχρονο κοινωνικό κράτος, όχι στις γενικές διαπιστώσεις, αλλά στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

panagopg@gmail.com