Τρίτη, 16 Μαϊος 2023 21:30

Η επικοινωνία του ασήμαντου δεν κρύβει πάντα την ανεπάρκεια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η επικοινωνία του ασήμαντου δεν κρύβει πάντα την ανεπάρκεια

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Την Παρασκευή η Καλαμάτα έμεινε χωρίς νερό, με αποτέλεσμα να προκληθούν οργισμένες αντιδράσεις από τους κατοίκους. Η οργή των πολιτών είχε να κάνει με το ότι δεν υπήρξε ενημέρωση ώστε κάθε νοικοκυριό να κάνει το σχεδιασμό του. Οι υπεύθυνοι του δήμου, και ειδικότερα η ΔΕΥΑΚ, είχαν ανακοινώσει διακοπή υδροδότησης σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι κλείσιμο της δεξαμενής του Κάστρου, με αποτέλεσμα να μείνει σχεδόν όλη η πόλη χωρίς νερό.
Το καταπληκτικό είναι ότι δεν ήταν κάτι που δεν γνώριζαν οι υπεύθυνοι. Δεν προέκυψε δηλαδή μια βλάβη που τους ανάγκασε να κλείσουν τη δεξαμενή, ήταν από την αρχή σχεδιασμένο να κλείσει! Γιατί δεν βγήκε λοιπόν ανακοίνωση για όλη την πόλη αλλά μόνο για συγκεκριμένες περιοχές; Άγνωστο. Το πιθανότερο, να υπήρξε λάθος συνεννόηση και επιπόλαιη αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού θέματος. Και σα να μην έφτανε αυτό, αντί να βγουν και να ζητήσουν μια καθαρή συγγνώμη, έσπευσαν με μισόλογα να θριαμβολογήσουν γιατί με τη σύνδεση του νέου δικτύου -γι’ αυτό έγινε η διακοπή- δεν θα πίνουν οι κάτοικοι νερό από σωλήνες αμιάντου! Μπράβο λοιπόν που ολοκληρώθηκε ένα αυτονόητο έργο, αλλά δεν χρειαζόταν να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες.
Ακόμα όμως και η μισή «συγγνώμη» για να έχει νόημα θα πρέπει να συνδέεται και με επίπτωση. Με τη «συγγνώμη» υπάρχει παραδοχή λάθους. Από ποιον έγινε και ποιες ήταν όμως οι συνέπειες; Όταν δεν υπάρχει προσωπικός καταλογισμός το κόστος μεταβιβάζεται σε αυτόν που έχει τη συνολική πολιτική ευθύνη. Σε κάθε περίπτωση, είναι προκλητικό να μην ενημερώνει τους πολίτες για ένα τόσο σημαντικό γεγονός ένας μηχανισμός, που εκδίδει κάθε μέρα ανακοινώσεις για το πέταγμα του κουνουπιού γύρω από το κεφάλι του δημάρχου.
Η επικοινωνία της προβολής του ασήμαντου πολλές φορές γυρίζει μπούμερανγκ και αυτό ακριβώς συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση. Οι πολίτες μέσα από την ταλαιπωρία της Παρασκευής αντιλήφθηκαν ότι καλά τα πανηγυράκια που στήνονται με κάθε ευκαιρία στην πλατεία, αλλά πέρα από τα θεάματα υπάρχει και η κάλυψη βασικών αναγκών. Η αδυναμία της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει τον αγωγό ύδρευσης από το Πήδημα, εκθέτει την πόλη και τους κατοίκους σε έναν απίστευτο κίνδυνο. Και αν μερικές ώρες δοκίμασαν τους πολίτες, ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι θα γίνει αν έχουμε διακοπή υδροδότησης για μέρες από μια βλάβη στον υπάρχοντα σάπιο αγωγό ύδρευσης.

 


NEWSLETTER