Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 22:50

Αναμένεται θερμό προεκλογικό καλοκαίρι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αναμένεται θερμό προεκλογικό καλοκαίρι

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα όσα είπε ο Παναγιώτης Νίκας για το «σύστημα Σαμαρά» και τον τρόπο λειτουργίας του, είναι γνωστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και έτσι λειτουργούν τα πολιτικά πράγματα εδώ και χρόνια σε τοπικό επίπεδο. Ο Νίκας για πολλά χρόνια ισορροπούσε και φρόντιζε να έχει σχετικά ικανοποιημένο το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο βεβαίως ποτέ δεν τον θεωρούσε «δικό του».

Τον ανεχόταν και τον χρησιμοποιούσε όσο μπορούσε. Το ίδιο συνέβαινε και από τις δύο πλευρές. Ο Νίκας αποφάσισε να αγνοήσει εντελώς το συγκεκριμένο σύστημα τα τελευταία χρόνια και αυτό έφερε όλα όσα ακολούθησαν. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η οποία δεν μπορεί από κανέναν να αμφισβητηθεί στα σοβαρά.

Τα κόμματα πορεύονται μέσα από εσωτερικές ισορροπίες. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν ομάδες, τάσεις, συστήματα και ισχυροί παράγοντες, οι οποίοι προσπαθούν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στο κόμμα και την κοινωνία. Τα κόμματα προφανώς και έχουν λόγο στην επιλογή υποψηφίων σε κορυφαίους θεσμούς, όπως οι Περιφέρειες. Αν οι υποψήφιοι δεν προκύψουν μέσα από τα κόμματα θα αναδειχθούν από συνασπισμό συμφερόντων ή μαφιόζων. Η αστική δημοκρατία -το καλύτερο δυνατό σύστημα- επιτάσσει τα κόμματα να προκρίνουν υποψηφίους και να αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη των επιλογών τους.

Η Ν.Δ. θα κριθεί για την επιλογή της από τους πολίτες. Το ίδιο θα συμβεί και με τις επιλογές των άλλων κομμάτων. Οι πολίτες θα έχουν τον τελευταίο λόγο. Με την ψήφο τους θα νομιμοποιήσουν επιλογές ή θα τις καταδικάσουν. Θεωρούμε ότι ο καθένας μας πάνω από την κάλπη σταθμίζει μια σειρά από στοιχεία για να λάβει την τελική του απόφαση. Συνήθως επιλέγουμε μεταξύ του χειρότερου κακού τη συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό θα συμβεί και στις προσεχείς εκλογές. Οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα ποιον θέλουν για περιφερειάρχη τα επόμενα χρόνια. Το πώς θα τεθεί το συγκεκριμένο ερώτημα και ποιο θα είναι ακριβώς το δίλημμα, θα αναδειχθεί το επόμενο διάστημα της προεκλογικής περιόδου. Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε σε αυτή τη φάση είναι ότι τα πάντα είναι ανοικτά. Αναμένεται έτσι ένα ιδιαίτερα θερμό προεκλογικό καλοκαίρι.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 22:50

NEWSLETTER