Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 20:48

Ισχυρή εναλλακτική στα χέρια των πολιτών

Γράφτηκε από τον

Ισχυρή εναλλακτική στα χέρια των πολιτών

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Μέσα στην εβδομάδα θα ολοκληρωθεί το παζλ των υποψηφίων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που ανάλογα με την απάντηση που θα δοθεί θα κρίνουν πάρα πολλά, ακόμα και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Πρώτον, αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορετικούς υποψηφίους ή θα συμπέσουν σε ένα πρόσωπο και δεύτερον αν οι Σπαρτιάτες κατεβάσουν υποψήφιο και ποιον.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα η υποψηφιότητα Δημήτρη Πτωχού που στηρίζει η Ν.Δ. αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος στην Πελοπόννησο. Η έντονη αντίδραση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, το «άδειασμα» του Κώστα Βλάση και η εμφανής επιβολή της από το επονομαζόμενο «σύστημα Σαμαρά», έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία ακόμα και σε κομματικά μέλη της Ν.Δ. στην Πελοπόννησο. Το σημαντικότερο, μια τέτοια υποψηφιότητα δύσκολα βγαίνει από τα στενά κομματικά όρια, τα οποία δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν την εκλογή.

Η παράταξη Τατούλη είχε δομήσει τη στρατηγική της απέναντι στον Νίκα. Τώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα σημαντικό πρόβλημα, έχει απέναντί της ένα καινούργιο πρόσωπο με ισχυρή στήριξη από το κυβερνών κόμμα και ταυτόχρονα δεν μπορεί να ρίξει γέφυρες στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εκπροσωπεί δηλαδή το παλιό και ταυτόχρονα δεν συγκινεί ευρύτερες δυνάμεις, οι οποίες θα προτιμήσουν την… εκδρομή σε περίπτωση διλήμματος τη δεύτερη Κυριακή. Για να το πούμε διαφορετικά, μπορεί να χάσει ο Πτωχός, αλλά απλώς θα κερδίσει ο Τατούλης, κάτι που δεν θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό.

Η κάθοδος υποψηφίου από τους Σπαρτιάτες κλείνει κάθε συζήτηση για εκλογή κάποιου από την πρώτη Κυριακή και αποδυναμώνει τις υποψηφιότητες Πτωχού και Τατούλη. Αν μάλιστα κατέβει υποψήφιος αναγνωρίσιμος, ο οποίος θα συσπειρώσει όλους τους ψηφοφόρους που κινήθηκαν δεξιότερα της Ν.Δ. θα έχουμε ιδιαίτερα ισχυρό συνδυασμό.

Μένει το τι θα πράξουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αν επιλέξουν το δρόμο των «καθαρών», αυτόνομων υποψηφίων, δύσκολα θα καταφέρουν να πιάσουν τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών. Η καταγραφή έχει βεβαίως τη σημασία της και είναι δελεαστική η πρόκληση συγκρότησης παράταξης, που θα έχει καθαρό λόγο και ρόλο μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η λειτουργία ως «ΚΚΕ του Κέντρου» έχει μια χρησιμότητα συσπείρωσης, αλλά μηδενίζει τις πιθανότητες να καταγραφεί μια σημαντική νίκη που θα στείλει μήνυμα ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Είναι ευκαιρία να δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι τις εκλογές δεν μπορεί να τις κερδίζει μια κομματική κούκλα βιτρίνας ή ένα γερασμένο ασκέρι παλαιοκομματικών παραγόντων.

panagopg@gmail.com