Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 20:09

Πρακτικές εκτός τόπου και χρόνου

Γράφτηκε από τον

Πρακτικές εκτός τόπου και χρόνου

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Καλαμάτα, με την οποία δηλώνεται στήριξη σε συγκεκριμένο υποψήφιο στις περιφερειακές εκλογές, είναι ο ορισμός του αυτογκόλ, σε ποδόσφαιρο και πολιτική. Δεν γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι εμπνευστές της συγκεκριμένης κίνησης, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι έκαναν ζημιά τόσο στον υποψήφιο που υποτίθεται πως στηρίζουν όσο και στην ομάδα η οποία έχει φέτος στόχο την άνοδο. Είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν μπερδέψει τους ρόλους και νομίζουν ότι μπορούν να παρεμβαίνουν όπως και όπου θέλουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Κάνουν λάθος και θα διαπιστώσουν, αργά ή γρήγορα, ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να μπερδεύονται για να κάνει ο καθένας τη δουλειά του και να ασκεί το ρόλο του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε στο 2023 και οι πολίτες δεν χρειάζονται προτροπές και υποβολείς για το τι θα ψηφίσουν. Η εποχή που οι παράγοντες έστελναν τη μαγκούρα τους στους ψηφοφόρους έχει παρέλθει και η αναβίωσή της αποτελεί φάρσα. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παράγοντες αρνούνται να καταλάβουν ότι έχουμε περάσει σε ένα άλλο πολιτικό στάδιο, όπου οι παλιές πρακτικές όχι μόνο δεν αποδίδουν αλλά δημιουργούν ακριβώς τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Το να στηρίξει ένας παράγοντας τον α’ ή τον β’ υποψήφιο είναι προφανώς δικαίωμά του και μπορεί να το κάνει με το όνομά του. Μπορεί να βγει και να πει για ποιο λόγο πρέπει να υπερψηφιστεί ο α’ από τον β’ και γιατί αυτό θα είναι προς όφελος του τόπου. Το να χρησιμοποιείται όμως μια ποδοσφαιρική ομάδα ή ένας σύλλογος αθλητικός ή πολιτιστικός είναι απρέπεια, η οποία οδηγεί σε αντισυσπειρώσεις. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι κάποιοι στην προσπάθειά τους να φανούν βασιλικότεροι του βασιλέως διαπράττουν σημαντικά λάθη, τα οποία έχουν αντίκτυπο σε υποψήφιους δυναμιτίζοντας το πολιτικό τοπίο. 

Φοβόμαστε ότι το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές θα δούμε και άλλες τέτοιες κινήσεις που θα προκαλούν αρνητικά. Οι πολίτες δεν είναι ανόητοι ούτε παίρνουν γραμμή από παράγοντες και πατερούληδες -αυτό όσο γρηγορότερα γίνει κοινός τόπος τόσο καλύτερα για όλους μας. Δεν μπορούμε να απαντάμε στις προκλήσεις του 2023 με πρακτικές του 1948. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για απλή οπισθοδρόμηση αλλά για βουτιά στις χειρότερες εποχές της πολιτικής ζωής του τόπου. Κάποιοι χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν να συνέλθουν.  

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 20:13