Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 20:47

Ανικανότητα ή σκόπιμη κωλυσιεργία;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κατασκευή κυκλικού κόμβου στον περιφερειακό της Καλαμάτας και η σύνδεσή του με την Ανατολική Γειτονιά μέσω της οδού Μαρίας Κάλλας είναι μια ακόμα ιστορία τρέλας για την πορεία των δημόσιων έργων στη χώρα. Από το 2016 δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μια αναγκαστική απαλλοτρίωση μερικών μέτρων και αξίας 100.000  ευρώ. Έχουν απαλλοτριωθεί χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια και για 100.000 δεν ολοκληρώνεται ένας σημαντικός κόμβος για μια ολόκληρη περιοχή της Καλαμάτας.

Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται προσπάθεια η ευθύνη να διαχυθεί μεταξύ των… ανεύθυνων. Στην πραγματικότητα όμως η ευθύνη είναι αποκλειστικά των δημοτικών αρχών Καλαμάτας, οι οποίες δείχνουν διαχρονικά προκλητική αδιαφορία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επειδή όλοι γνωρίζουμε πώς ξεμπλοκάρουν και πώς αφήνονται τεχνηέντως να σέρνονται αυτού του είδους τα ζητήματα, είμαστε σίγουροι πως αν ήθελαν μπορούσαν να λύσουν το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι φανερό ότι για κάποιον λόγο δεν θέλουν.

Η κατασκευή κυκλικού κόμβου στο συγκεκριμένο σημείο δίνοντας και είσοδο από τον περιφερειακό στην Ανατολική Γειτονιά, θα έχει θετικές συνέπειες για το σύνολο της κυκλοφορίας στην πόλη. Έτσι η αδιαφορία από την πλευρά των υπευθύνων του Δήμου Καλαμάτας είναι σκανδαλώδης. Οι δικαιολογίες ότι το χειριζόταν ένας υπάλληλος στο υπουργείο αλλά κάτι του έτυχε, και ο ένας δεν ξέρει, και ο άλλος δεν μπόρεσε, είναι τουλάχιστον αστείες. Αποκαλύπτουν την ελαφρότητα, με την οποία αντιμετωπίζεται ένα σημαντικό ζήτημα για την καθημερινότητα των πολιτών και την αναβάθμιση της πόλης. Υπάρχουν προφανώς άλλες προτεραιότητες από το «να κατασκηνώσει» ο αρμόδιος του δήμου έξω από το αντίστοιχο γραφείο στο υπουργείο μέχρι να πάρει την απόφαση!

Επειδή στην παρούσα φάση και στο συγκεκριμένο σημείο γίνονται έργα από συνεργεία του «Μορέα», υπάρχει ευκαιρία να γίνει ο κόμβος. Η δημοτική αρχή χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία ξεμπλοκαρίσματος του ζητήματος. Να έρθει σε συνεννόηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να κατασκευαστεί ο κόμβος. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει και ποιος μπορεί. Το πώς αξιοποιούνται για το κοινό συμφέρον οι ισχυρές πλάτες και οι πολιτικές φιλίες. Εκτός και αν η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους ρουσφετιού, οπότε τα πάντα εξηγούνται και ερμηνεύονται. Τελικά δεν ξέρουμε τι είναι πιο προκλητικό, η ανικανότητα ή η σκόπιμη κωλυσιεργία; 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 19:31