Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 21:30

Θα πληρώσουμε ακριβά διστακτικότητα και λαϊκισμό

Γράφτηκε από τον

Θα πληρώσουμε ακριβά διστακτικότητα και λαϊκισμό

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα το 2023 έχουν καταγραφεί λιγότερες από 73.000 γεννήσεις, οι λιγότερες τα τελευταία 91 χρόνια. Να σημειωθεί ότι από τα 11 εκατομμύρια κατοίκους, τα 5 είναι άνω των 50 ετών. Οι προβολές στο μέλλον δείχνουν πως η Ελλάδα το 2040 θα χάσει μισό εκατομμύριο από το εργατικό της δυναμικό. Οι αριθμοί για το σύνολο της χώρας είναι αμείλικτοι. Στις αγροτικές περιοχές της Μεσσηνίας τα πράγματα δεν είναι απλώς χειρότερα, αλλά εφιαλτικά. Τα χωριά έχουν αδειάσει και τα περισσότερα μέσα στην επόμενη δεκαετία δεν θα κατοικούνται από μόνιμους κατοίκους.

Μέσα σε αυτό το δημογραφικό πλαίσιο είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να προσδοκά οικονομική ανάπτυξη. Η περιοχή αλλά και η χώρα θα φθίνει σε όλους τους τομείς. Τα επιδόματα που εξαγγέλλονται έχουν κατά βάση επικοινωνιακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αμείλικτη αλήθεια των αριθμών, ακόμη κι αν όλες οι γυναίκες που είναι σε παραγωγική ηλικία τεκνοποιούσαν αυτή τη στιγμή, οι γεννήσεις θα παρέμεναν λιγότερες από τους θανάτους για τα επόμενα 10 χρόνια. Και αυτό σε πανελλαδική κλίμακα, γιατί αν πάμε σε προβολή στην ύπαιθρο, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ούτε σε δύο αιώνες.

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, απαιτεί συνολικό σχέδιο και μέτρα που θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου. Στο συνέδριο του «Economist» για το δημογραφικό, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, επισημάνθηκε η ανάγκη έλευσης και ενσωμάτωσης μεταναστών με δεξιότητες, η είσοδος περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας, η ενίσχυση της προσχολικής αγωγής, η μέριμνα για τη μακροχρόνια φροντίδα των ηλικιωμένων και βέβαια η θέσπιση κινήτρων για επιστροφή των Ελλήνων από το εξωτερικό. Αν δεν γίνει τίποτα απ’ όλα αυτά, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα είναι το πρώτο που θα καταρρεύσει και τότε δεν θα υπάρχει χρόνος για κανέναν. Κάποιοι νομίζουν ότι τα μεγάλα θέματα της χώρας μπορούν να περιμένουν και κάποιοι άλλοι ότι προσφέρονται για να κάνουν παιχνίδι με αντιμεταναστευτική ρητορική μαζεύοντας ψήφους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι την καθυστέρηση και τον λαϊκισμό θα τα πληρώσουμε για άλλη μια φορά πολύ ακριβά και μάλιστα πολύ σύντομα.