Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 18:53

Διαφορετικές πολιτικές για τον αγροτικό τομέα 

Γράφτηκε από τον

Διαφορετικές πολιτικές για τον αγροτικό τομέα 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του ανασχηματισμού ήταν ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κρίθηκε προφανώς αποτυχημένος και «φορτώθηκε» την πτώση των ποσοστών της Ν.Δ. στις αγροτικές περιοχές. Δεν γνωρίζουμε αν ευθύνεται μόνο ο Αυγενάκης για τη δυσφορία των αγροτών κατά της κυβέρνησης, αλλά είναι βέβαιο ότι η πολιτική συμπεριφορά του σίγουρα αποτελούσε πρόβλημα. Οι αποκαλύψεις για τους ανθοστολισμούς και συνολικά η δημόσια εικόνα του έβγαζαν μια προκλητική αλαζονεία, την ώρα που οι αγρότες μετρούσαν τα χαμένα λεφτά των επιδοτήσεων. Να σημειωθεί ότι η εικόνα του άδειου γραφείου την ώρα της παράδοσης του υπουργείου στον νέο υπουργό προκάλεσε πλήθος σχολείων και ερωτημάτων για το τι πήρε μαζί του φεύγοντας. Θλιβερή κατάσταση, που εξηγεί ταυτόχρονα πολλά!

Το πρόσωπο του υπουργού δεν είναι όμως το κεντρικό πρόβλημα του αγροτικού τομέα. Το ύφος και η συμπεριφορά μπορεί να ενισχύουν την οργή, αλλά η βάση των προβλημάτων βρίσκεται στην ακολουθούμενη πολιτική. Τα ποσά των επιδοτήσεων δεν μειώθηκαν με ευθύνη Αυγενάκη, αλλά λόγω του συστήματος των συμβούλων και των διαχειριστών, που διοικούν ουσιαστικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Έχουμε και άλλη φορά επισημάνει ότι για τη μείωση των επιδοτήσεων αλλά και για την αναποτελεσματικότητα των προγραμμάτων της Ε.Ε. που κατευθύνονται στον αγροτικό τομέα, ευθύνεται το «σύστημα των κοστουμιών» που τα διαχειρίζεται. Τα λεφτά χάνονται στη διαδρομή και μόνο ψίχουλα φτάνουν στους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα. 

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και όσοι ασχολούνται με τα ζητήματα του αγροτικού τομέα χρειάζεται να απαιτήσουν τον επανασχεδιασμό των πάντων σε σχέση με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Από τη δήλωση της επιδότησης, η οποία θα πρέπει να πάψει να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και να υποβάλλεται ηλεκτρονικά και ατελώς όταν δεν έχει μεταβολές, μέχρι τον σχεδιασμό προγραμμάτων για νέους αγρότες και αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Ακόμα και αν αλλάξει η ΚΑΠ και υπάρξουν ευνοϊκές προβλέψεις για τους αγρότες και τα προϊόντα της Μεσογείου, αν δεν μεταβληθεί το σύστημα διαχείρισης δεν πρόκειται να αλλάξει η πορεία του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία και τη χώρα συνολικά. Τα κακά νέα δεν πρόκειται να αλλάξουν αν έχει καλύτερο ύφος ο υπουργός που τα εξαγγέλλει, απαιτούνται διαφορετικές πολιτικές και αυτό είναι το ζητούμενο.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 19:05