Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 21:30

Επιδοτούμενα πανηγύρια με βαρύγδουπους τίτλους

Γράφτηκε από τον

Επιδοτούμενα πανηγύρια με βαρύγδουπους τίτλους

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Σε τοπικό επίπεδο εδώ και χρόνια υπάρχει ένα παιχνίδι διαπλοκής με τις χρηματοδοτήσεις διαφόρων συλλόγων από Περιφέρεια και δήμους. Ο αιρετός χρηματοδότει την εκδήλωση του συλλόγου και στη συνέχεια παρευρίσκεται σε αυτήν, για να εισπράξει τα κολακευτικά σχόλια για τη συμβολή του στο έργο του συλλόγου! Το νταραβέρι χρήματα - ψήφοι ξεκάθαρο και προκλητικό. Ο άρχοντας αλλά και οι σύλλογοι «κάνουν μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα» και αλληλοσυγχαίρονται για το πόσο σημαντικό είναι αυτό που έκαναν.

Οι περισσότεροι πολιτικοί που σέβονται τον εαυτό τους αλλά και οι ορθολογικά σκεπτόμενοι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια παρακμιακή διαδικασία που πρέπει να τελειώσει. Οι πολιτικοί γνωρίζουν βεβαίως ότι η «παράδοση» που έχει δημιουργηθεί, δεν επιτρέπει αρνήσεις και ευθυγραμμίζονται με το ιστορικό κεκτημένο της χρηματοδότησης και της συμμετοχής στο πανηγύρι. Οι πολίτες ανέχονται όλο αυτό το νταραβέρι, γιατί δεν βρίσκουν κανέναν που να υποστηρίζει πειστικά την οριστική και αμετάκλητη κατάργησή του.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ιστορία θα πρέπει να τελειώσει, γιατί αυτό που συμβαίνει δεν προσφέρει τίποτα στον φορολογούμενο που πληρώνει το συγκεκριμένο νταραβέρι. Δεν μπορεί ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και κάθε άλλη εθελοντική δράση να μετατρέπονται σε συναλλαγή. Ο δήμος και η Περιφέρεια αν θέλουν να στηρίξουν τις εκδηλώσεις συλλόγων θα μπορούσαν να αναλάβουν μόνιμα την κάλυψη μιας δαπάνης κοινής για όλους, χωρίς διακρίσεις και συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να καλύπτουν ηχητικά και φώτα ή την ενοικίαση καθισμάτων ή την κάλυψη της δαπάνης παραχώρησης χώρου. Με μια δαπάνη κάθε χρόνο και έναν ενιαίο διαγωνισμό, με διαφάνεια και σεβασμό στα χρήματα των πολιτών, θα μπορούσαν να προσφέρουν στις δράσεις των συλλόγων χωρίς να μοιράζουν στον έναν χιλιάρικο και στον άλλον χιλιάρικα!

Δεν έχουμε αυταπάτες, ξέρουμε ότι το σύστημα των χρηματοδοτήσεων συλλόγων δεν πρόκειται να αλλάξει. Η πολιτική επιβίωση περνά μέσα από αυτές τις πρακτικές και από το σφίξιμο χεριών στα κάθε λογής πανηγύρια. Οι γιορτές της… ρίγανης και οι εκδηλώσεις για κάθε πιθανό και απίθανο λόγο θα συνεχισθούν μέχρι τελικής πτώσεως. Πολιτικοί και πολίτες θα συνεχίσουν να δουλεύουν ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί θα κολυμπάμε στη στασιμότητα ενός βάλτου που μας πηγαίνει όλο και βαθύτερα στον πάτο των Βαλκανίων. Καλό καλοκαίρι λοιπόν, απολαύστε το επιδοτούμενο πανηγύρι με τον βαρύγδουπο τίτλο, με κρύα μπίρα και γουρνοπούλα. Για αυτά είμαστε, γιατί αυτά μας αξίζουν!

panagopg@gmail.com