Τετάρτη, 01 Ιανουαρίου 2014 18:21

Να μην αναπολούμε στο τέλος και την κακή φετινή χρονιά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να μην αναπολούμε στο τέλος  και την κακή φετινή χρονιά

 Μια ακόμα δύσκολη χρονιά ολοκληρώνεται. Όπως συνηθίζεται στο τέλος κάθε χρόνου  κάνει ο καθένας μας τον απολογισμό του, και αναλόγως σχεδιάζει για το μέλλον. Η ώρα του απολογισμού είναι μια δύσκολη διαδικασία. Ο εύκολος δρόμος είναι να φταίνε οι άλλοι για όλα τα στραβά και τα ανάποδα που μας έτυχαν, ενώ οι όποιες επιτυχίες να είναι προνόμιο και επίτευγμα της δικής μας ικανότητας και αξιοσύνης. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι και όσο ο καθένας σε ατομικό επίπεδο προσπαθήσει να δει αντικειμενικά τα όσα συνέβησαν, τόσο πιο κοντά στην αλήθεια  θα φτάσει. Η σωστή αποτίμηση των γεγονότων του παρελθόντος είναι βασικό εργαλείο για το σχεδιασμό του μέλλοντος

.

 

Ο απολογισμός, λοιπόν, είναι δύσκολος σε ατομικό επίπεδο και γίνεται δυσκολότερος όταν φτάνουμε στο συλλογικό. Το να φταίνε οι άλλοι για τα πάντα και να βρίσκεις μειονεκτήματα  σε επιλογές άλλων είναι ίσως το απλούστερο πράγμα του κόσμου. Το να αναδεικνύεις το μαύρο και το γκρίζο είναι τόσο εύκολο που η επανάληψη του δεν έχει καμιά αξία. Το σημαντικότερο, δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά μόνο στη διαιώνιση του κύκλου της μιζέριας. Η επικέντρωση στα αρνητικά οδηγεί σε καταστροφολογικές προβλέψεις που τελικά επιβεβαιώνονται. Το ζήτημα είναι να εντοπιστούν αυτά που την προηγούμενη χρονιά δεν έγιναν σωστά και να στραφεί το ενδιαφέρον σε αυτά καθώς και στην αξιοποίηση των όποιων θετικών στοιχείων και ευκαιριών παρουσιάστηκαν.

 

Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι είναι δύσκολη. Το να μένουμε στην περιγραφή αυτής της εικόνας δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Το ενδιαφέρον, όσο ειλικρινές και άδολο και αν είναι, όταν δεν συνοδεύεται από ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις μετατρέπεται σε νέο πρόβλημα. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να μειωθούν όσο και αν καταγγείλουμε ή κλάψουμε ειλικρινά ή με δάκρυα κροκοδείλια. Αν δεν προτείνουμε συγκεκριμένους τρόπους και τομείς στους οποίους θα δημιουργηθούν νέες δουλειές, απλώς οδηγούμε τα πάντα σε έναν ακόμα κύκλο αυταπάτης, που θα φέρει ακόμα μια δύσκολη χρονιά στο τέλος της οποίας θα κάνουμε τις ίδιες διαπιστώσεις. Το νέο δεν θα προκύψει εύκολα και δεν θα επιζήσει χωρίς ρεαλισμό και αισιοδοξία.

 

Στην περιοχή μας η χρονιά που φεύγει είχε και θετικά. Μόνο τα δρομολόγια του αεροδρομίου στην Καλαμάτα να κοιτάξει κανείς αντιλαμβάνεται ότι κάτι καινούργιο συμβαίνει εδώ. Αν ταυτόχρονα δει τον αυτοκινητόδρομο, πέρα από τη γκρίνια των ακριβών διοδίων, αλλά σε σχέση με το συνολικότερο όφελος που δημιουργεί μέσα από την ταχύτητα, την ευκολία και την ασφάλεια που προσφέρει βλέπει αμέσως μια ευκαιρία. Αν ταυτόχρονα δει μακρύτερα από τις μίζερες προσεγγίσεις που βλέπουν εκμετάλλευση στους σερβιτόρους και ανάπτυξη στις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες, αντιλαμβάνεται ότι δημιουργούνται νέες ευκαιρίες. Υπάρχουν δυνατότητες όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν δίπλα τους και έναν αξιόλογο δευτερογενή τομέα.

 

Υπάρχουν,  δηλαδή, στην περιοχή μας οι προϋποθέσεις τη νέα χρονιά να ανθίσει κάτι καινούργιο που τελικά και αύξηση στην απασχόληση θα φέρει και εισόδημα θα δώσει. Είναι εύκολο; Όχι. Εξαρτάται μόνο από το τι γίνεται στο δικό μας μικρόκοσμο και την τοπική κοινωνία; Προφανώς και όχι. Αλλά αν δεν ξεκινήσουν αυτοί που βλέπουν το νέο δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Οι δουλειές και η ανάπτυξη δεν προκύπτουν με νομοθετικές διατάξεις και με εξαγγελίες. Αυτό έπρεπε να το είχαμε μάθει, αν διαβάζαμε σωστά όχι μόνο το δικό μας παρελθόν αλλά και πολλών άλλων χωρών. Οι δουλειές, στο σύστημα που βρίσκεται και λειτουργεί η ελληνική οικονομία, δημιουργούνται και προκύπτουν μόνο μέσα από την πρωτοβουλία ανθρώπων που έχουν ως στόχο ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και τα παιδιά τους. Οι άλλοι μπορούν να περιμένουν την καλή κυβέρνηση και τον ηγέτη πρωθυπουργό  για να γεμίσει τα πιάτα των πεινασμένων με πιλάφι!!! Πολύ φοβούμαστε ότι αν δεν δούμε τα πράγματα με ρεαλισμό και αισιοδοξία στο τέλος της νέας χρονιάς θα αναπολούμε την κακή φετινή.

 

Με την ευχή να είμαστε και του χρόνου όλοι εδώ γεροί, χαρούμενοι και περισσότερο αισιόδοξοι,  καλή χρονιά σε όλους.

 

 

 

 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Ιανουαρίου 2014 20:56

NEWSLETTER