Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013 14:07

Καρικατούρες του παλιού στις δημοτικές εκλογές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Καρικατούρες του παλιού στις δημοτικές εκλογές

 

Οι φετινές δημοτικές εκλογές έχουν σημαντικές ιδιομορφίες. Απουσιάζει το ενδιαφέρον άλλων εποχών τόσο από τη μεριά των πολιτών όσο και από αυτή των πολιτικών. Οι πολίτες δεν περιμένουν γενικώς πολλά από το πολιτικό προσωπικό και αποφεύγουν να στοιχίζονται πίσω από οποιονδήποτε.

Οι αποστάσεις ασφαλείας έχουν εξήγηση και είναι απολύτως λογικές. Καμιά πολιτική αφήγηση δεν εμπνέει. Αντιθέτως, είτε φοβίζει είτε εκφράζει την οργή και την απογοήτευση. Το πολιτικό προσωπικό στη νέα φάση ούτε να διορίσει μπορεί αλλά ούτε και να κάνει τα στραβά μάτια σε μικρές ή μεγάλες παρατυπίες αλλά και παρανομίες των «πελατών». Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο οι πελάτες ελαττώνονται ενώ και το ενδιαφέρον των πολιτικών περιορίζεται.

 

Η εξουσία, για πολλούς, έχει νόημα όταν υπάρχει περιεχόμενο που προσφέρει δύναμη και αίγλη πραγματική.  Αν αποτελεί ένα πουκάμισο αδειανό, χωρίς ουσία και χειροπιαστά αποτελέσματα, αν δηλαδή δεν μπορεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης «να βοηθήσει» τον ψηφοφόρο – πελάτη αλλά και να επωφεληθεί και ο ίδιος πολιτικά και οικονομικά, δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που κινητοποιεί. Ελάχιστοι επιθυμούν να «προσφέρουν» σε μια περίοδο που η ενασχόληση με τα κοινά  μόνο μπελάδες μπορεί να επιφέρει λόγω της πολυπλοκότητας των προβλημάτων και της έλλειψης πόρων αλλά και λόγω του κλίματος καχυποψίας που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα.

 

Η εποχή δεν προσφέρεται για εύκολους ρόλους και αυτό το αντιλαμβάνονται πρώτα απ όλους οι πολιτικοί που έχουν κατανοήσει το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία.. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι επικρατούν χαμηλοί τόνοι και υποτονικό κλίμα σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Κανένας δεν θέλει να εκτεθεί αλλά ούτε και να προκαλέσει. Οι πολίτες για πρώτη ίσως φορά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα προσέλθουν στην κάλπη για να ψηφίσουν τον δήμαρχο που θα δώσει λύση στα προβλήματα της περιοχής τους. Οι ψηφοφόροι σε αυτές τις τοπικές εκλογές θα έχουν στραμμένο  το βλέμμα τους περισσότερο στο πώς αντιμετωπίζονται καλύτερα τα μικροπροβλήματα της δύσκολης καθημερινότητάς τους. Θα επικρατήσουν, δηλαδή, αυτοί που έχουν δείξει ή θα πείσουν ότι έχουν τον τρόπο να κάνουν την πόλη πιο όμορφη και πιο  καθαρή. Στους αγροτικούς δήμους θα επικρατήσουν αυτοί που  θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στα κτήματα. Συνολικά  θα υπερψηφιστούν όσοι δείξουν ενδιαφέρον για τη λειτουργία  κρίσιμων  κοινωνικών δομών όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία αλλά και τα συσσίτια στους απόρους.

 

Το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων δεν έχει καταλάβει ότι οι πολίτες δεν θα πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν κομματικές κουτσούνες. Νομίζουν ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης θα αναστηθεί με άλλους πρωταγωνιστές και ετοιμάζονται να δώσουν μάχη χαρακωμάτων στη λογική του πολιτικού «μηνύματος». Πιστεύουν πως αν στη Πέρα Παναγιά ψηφίσουν «μνημονιακό» υποψήφιο θα σωθούμε, ενώ αν στη Δώθε Παναγιά ψηφίσουν αντιμνημονιακό θα πάμε στη δραχμή! Επειδή τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί και επειδή το μνημόνιο αλλά και η  οικονομική πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης δεν επηρεάζεται από το δήμαρχο της Κάτω Παναγιάς, καλό θα ήταν να προσαρμοστούν όλοι στην πραγματικότητα. Τα κόμματα μπορεί να μην το έχουν αντιληφθεί αλλά οι πολίτες δείχνουν ότι το έχουν, και θα επιλέξουν  δήμαρχο που θα μαζεύει τα σκουπίδια και θα αναπτύσσει δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης. Επιπρόσθετα, είναι αστείο να επιδιώκουν αυτόνομες  κομματικές παρουσίες, όταν οι κομματικές δυνάμεις είναι πολυδιασπασμένες και  κινούνται στην καλύτερη περίπτωση μεταξύ 20-30%. Είναι προφανές ότι και στον τομέα της αυτοδιοίκησης τα κόμματα τίποτα δεν έχουν αντιληφθεί. Προσπαθούν να απαντήσουν στα νέα προβλήματα με καρικατούρες παλαιού μεταπολιτευτικού δικομματισμού. Είναι δε αστείο αλλά και κραυγαλέα απόδειξη αναντιστοιχίας  οι μέχρι χθες κήρυκες των ευρύτερων συναινέσεων και συμμαχιών όχι απλώς να επιδιώκουν αυτόνομες καταγραφές αλλά να αποκλείουν και τους νέους συγκατοίκους τους.

 

 

 

 

 

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER