Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024 18:54

Απαντάμε σε προβλήματα του παρελθόντος 

Γράφτηκε από τον

Απαντάμε σε προβλήματα του παρελθόντος 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ψηφιακή παρακολούθηση των ψεκασμών δακοκτονίας είναι αναμφίβολα ένα βήμα εκσυγχρονισμού της συγκεκριμένης διαδικασίας. Θα σταματήσει να υπάρχει η αμφιβολία για την πραγματοποίηση των ψεκασμών και βέβαια θα τελειώσουν και τα άλλοθι για τις αποτυχίες. Το να ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν έγινε ο ψεκασμός, ήταν συνήθως εύκολο και μέχρι τώρα δεν μπορούσε να αποδειχθεί πού ξεκινούσε η αλήθεια και πού τελείωνε το ψέμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν γίνονταν ψεκασμοί όπως έπρεπε, αλλά κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει σε τι βαθμό και σε ποια έκταση. Στα χωριά υπάρχει και το GPS της προσωπικής παρακολούθησης, οπότε ας μην τα φορτώνουμε όλα στον τελευταίο τροχό του συστήματος, δηλαδή τον εργάτη του ψεκασμού.

Με το ψηφιακό σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή, θα τελειώσουν λοιπόν οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα. Είναι βέβαιο όμως ότι τώρα θα αναδειχθούν τα πραγματικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τον συγκεντρωτισμό και την αδυναμία ευελιξίας. Το σύστημα της δακοκτονίας από το κράτος είναι διαδικασία του περασμένου αιώνα. Η αναποτελεσματικότητα έχει να κάνει με τις «βαριές» διαδικασίες του Δημοσίου, οι οποίες δεν μπορούν να εναρμονιστούν με την πραγματικότητα των αναγκών. Όταν προϋπολογίζεις 3 ψεκασμούς και οι καιρικές συνθήκες απαιτήσουν 5, εσύ θα κάνεις τους προβλεπόμενους και μετά θα ψάχνεις για δικαιολογίες.

Έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και θα πρέπει να εξεταστεί ένα σύστημα περισσότερο ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε περιοχής. Είναι γνωστό ότι δεν απαιτείται σε όλες τις περιοχές ο ίδιος αριθμός ψεκασμών, ενώ υπάρχει πλέον η ανάγκη μαζί με τη δακοκτονία να γίνονται και άλλοι ψεκασμοί. Ο πραγματικός εκσυγχρονισμός θα επέλθει όταν οι παραγωγοί με τα σχήματά τους απεμπλακούν από τον κεντρικό ψεκασμό και οργανώσουν τοπικά και προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους τη συγκεκριμένη εργασία. Δεν είναι εύκολο να περάσουμε από τη «βαριά» σημερινή διαδικασία στην τοπική και την εξειδικευμένη, αλλά η αγροτική παραγωγή πρέπει να περάσει στη νέα εποχή. Η χρήση των νέων τεχνολογιών προϋποθέτει αγροτικές επιχειρήσεις και σχήματα, που θα μπορούν να τις  εκμεταλλευτούν για να αυξήσουν την παραγωγή τους μειώνοντας το κόστος της. Μόνο έτσι θα παραμείνουν ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε την ουρά μας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μόνο για να απαντάμε σε προβλήματα περασμένων δεκαετιών.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024 18:51