Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 18:21

Με πολιτικά σαπάκια δεν υπάρχει προοπτική

Γράφτηκε από τον

Με πολιτικά σαπάκια δεν υπάρχει προοπτική

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Με την επίσκεψη του Χάρη Δούκα στην Καλαμάτα την Πέμπτη το βράδυ άνοιξε ο κύκλος της προεκλογικής περιόδου για εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ και στη Μεσσηνία. Η πρώτη αυτή επίσκεψη ανέδειξε ενδιαφέροντα πράγματα σε σχέση με το πώς θα κινηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά και τις στοιχίσεις που υπάρχουν. Σε μικρές κοινωνίες, όπου γνωρίζουμε πρόσωπα και γεγονότα, κάποια πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Το ποιος στέκεται δίπλα στον υποψήφιο και ποιος απουσιάζει, δείχνει πολλά.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ο Χάρης Δούκας γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αν γνώριζε δεν θα άφηνε δίπλα του πρόσωπα που μόνο θετικό αποτύπωμα δεν έχουν στην τοπική κοινωνία. Επιπρόσθετα, δεν μπορείς να αγκαλιάζεις και να χαριεντίζεσαι με αυτούς που στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές πολέμησαν τη στρατηγική της αυτόνομης καθόδου και των νέων προσώπων που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, πρωταγωνίστησαν σε άλλες επιλογές, απολύτως προσωπικές, και σίγουρα διαφορετικές από αυτές που ανέδειξαν πρόσωπα, όπως αυτό του δημάρχου Αθηναίων, που τώρα αποθεώνουν.
Δεν μπορούν να υπάρχουν κόμματα χωρίς αρχές και στελέχη με α λα καρτ επιλογές. Δεν μπορείς να στηρίζεσαι σε αυτούς, που αφού ακολούθησαν προσωπικές στρατηγικές κουνούν μετά το δάχτυλο, γιατί δεν πάει καλά το κόμμα! Η όλη κατάσταση θυμίζει τον δολοφόνο, που σκότωσε τους γονείς του και μετά ζητά από το δικαστήριο επιείκεια γιατί είναι ορφανός! Πρόσωπα και μηχανισμοί, όταν έχουν εγγράψει αρνητικά πολιτικά χιλιόμετρα, μόνο ζημιά κάνουν σε υποψηφιότητες που θέλουν να καταγράψουν δυναμική. Το νέο δεν μπορεί να φτιαχτεί από παλιά υλικά, πολύ περισσότερο όταν συγκροτείται από πολιτικά σαπάκια.
Όταν δεν υπάρχουν κανόνες και κόμματα με διαδικασίες, οδηγούμαστε σε συνασπισμούς μηχανισμών, συμφερόντων, βαρόνων, ιδιοκτητών και γενικώς φιλοδοξιών, που ευτελίζουν την πολιτική και τους πολιτικούς. Κόμμα στην Ελλάδα με εσωτερικές διαδικασίες αυτή τη στιγμή -πλην του ΚΚΕ, που είναι άλλη ιστορία- δεν υπάρχει. Τα κόμματα, που αποτελούν συνταγματική επιταγή για να λειτουργεί σωστά η δημοκρατία, είναι χαλαροί σχηματισμοί, οι οποίοι συγκροτούνται γύρω από αρχηγούς, παράγοντες και αρχηγίσκους. Δεν υπάρχει εσωτερική συζήτηση για διαμόρφωση κοινών θέσεων και επεξεργασία προτάσεων για τα ζητήματα της χώρας και της περιοχής. Ο διάλογος γίνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα με όρους θεάματος, ενώ οι όποιες εσωτερικές συζητήσεις μετατρέπονται σε πεδίο παραπολιτικού ξεκατινιάσματος.
Ο συνασπισμός προσωπικών φιλοδοξιών δεν αποτελεί θετικό πολιτικό άθροισμα. Οι ιδεολογίες χρησιμοποιούνται προσχηματικά και εντάσσονται στο πλαίσιο προσωπικών στρατηγικών. Η ανάγκη για δήθεν «επιστροφή στις ρίζες» με την επίκληση της ανάγκης ένα κόμμα να στρίψει αριστερά ή δεξιά, χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της συγκυρίας και της εξυπηρέτησης μηχανισμών και προσώπων. Οι εκλογές αρχηγού με ένα εκλογικό σώμα που διαμορφώνεται πάνω από την κάλπη με καταβολή απλώς δύο ευρώ, έχει οδηγήσει στην απόλυτη διάλυση των κομμάτων. Δεν γίνεται συζήτηση για στρατηγική, για ευθύνες και για το τι έκανε το κάθε στέλεχος και το κάθε μέλος στην προηγούμενη μάχη.
Με βάση την ατμόσφαιρα που δημιουργείται και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται, προκύπτουν αρχηγοί πέρα από την πολιτική λογική. Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη είναι απολύτως ενδεικτικά τού πού οδηγούν εκλογικές διαδικασίες, στις οποίες το μοναδικό ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να κερδίσει. Το ζήτημα όμως δεν είναι απλώς να κερδίσει κάποιος, αλλά και τι μπορεί να κάνει για τη χώρα και τους πολίτες. Όταν δεν υπάρχει επεξεργασία προτάσεων, γνώση προσώπων και πραγμάτων, δεν μπορεί να προσδοκά κάποιος μια θετική εξέλιξη.
Το πρόβλημα για όλα τα κόμματα εξουσίας και ειδικότερα για αυτά της Κεντροαριστεράς είναι η επεξεργασία θέσεων και η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την οικονομία και την κοινωνία. Με πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στην οικονομία και θα στηρίζουν τους εργαζόμενους και το εισόδημά τους. Με πολιτικό παράδειγμα που θα πείθει για την ειλικρίνεια των προθέσεων. Με πρόσωπα που θα εκπέμπουν σταθερότητα και θα εγγυώνται μια διαφορετική πορεία, μακριά από συμφέροντα και εξαρτήσεις. Οι σωτήρες και τα λαμπερά πρόσωπα που περιστοιχίζονται από πολιτικά σαπάκια, δεν μπορούν να εγγυηθούν το νέο και το διαφορετικό που έχει ανάγκη η χώρα.

panagopg@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Απαντάμε σε προβλήματα του παρελθόντος