Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2024 19:49

Επανάληψη πανηγυριών που είχαν αποτύχει

Γράφτηκε από τον

Επανάληψη πανηγυριών που είχαν αποτύχει

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Με τόσα πανηγύρια που γίνονται ήταν πράγματι κρίμα να μην επαναληφθεί αυτό της Υπαπαντής. Οι λόγοι για τους οποίους καταργήθηκε πριν από μερικά χρόνια, δεν έχουν μεταβληθεί, αλλά τώρα θα είναι… ευρωπαϊκό και κλιματικά ουδέτερο! Μην γελάτε, σε όλα κολλάει η κλιματική ουδετερότητα, γιατί όχι και στα πανηγύρια; Τα έργα της κλιματικής ουδετερότητας μπορεί να είναι ακόμα στο… ψήσιμο, αλλά μαλλί της γριάς στο «ευρωπαϊκό πανηγύρι» της Υπαπαντής είναι σίγουρο ότι φέτος θα φάμε!

Ευρωπαϊκό λοιπόν και κλιματικά ουδέτερο θα είναι το νέο πανηγύρι της Υπαπαντής, το οποίο επανέρχεται γιατί διαπιστώνεται ότι έχει μειωθεί η προσέλευση κόσμου κατά τον εορτασμό της πολιούχου της Καλαμάτας. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα θρησκευτικού χαρακτήρα, αλλά ας το ξεπεράσουμε, γιατί θα μπλέξουμε σε άλλα χωράφια. Βέβαια, η μείωση του κόσμου δεν έχει προκληθεί γιατί δεν υπάρχει το πανηγύρι, αλλά γιατί έχουν αδειάσει τα χωριά της Μεσσηνίας και της νότιας Πελοποννήσου. Επιπρόσθετα, οι «Αθηναίοι» της Καλαμάτας που παραδοσιακά επέστρεφαν στην πόλη τις συγκεκριμένες ημέρες, δεν έχουν πλέον τους δεσμούς του παρελθόντος. Το πανηγύρι θα βγάλει βέβαια έξω τους κατοίκους της πόλης και θα δημιουργηθεί μια κίνηση, θα υπάρξει δηλαδή η ψευδαίσθηση ότι υπάρχει κόσμος που κινείται. Αν αυτός είναι ο στόχος, τότε σίγουρα είναι αναγκαία η επιστροφή του πανηγυριού.

Το κρίσιμο σε σχέση με το πανηγύρι είναι η συνολική του λειτουργία ως αγορά και βέβαια η αισθητική του. Αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν ήταν από κάθε άποψη αντιαισθητικό και πολλαπλώς προβληματικό. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα επαναληφθεί. Τα σπιτάκια με ευκολία μετατρέπονται σε παράγκες, ενώ οι μικροπωλητές είναι αρκετά εφευρετικοί για να απλωθούν στους γύρω δρόμους. Η τοποθέτησή του στο χώρο του πάρκινγκ είναι επίσης προβληματική. Θα στερήσει πολύτιμες θέσεις στάθμευσης, ενώ θα μπλοκάρει και όλους τους γύρω δρόμους προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία σε κατοίκους και επισκέπτες, τραυματίζοντας τελικά την εικόνα της πόλης. Τα έχουμε ζήσει όλα αυτά και όπως φαίνεται θα τα ξαναζήσουμε. Οι εμποροπανηγύρεις κάλυπταν συγκεκριμένες ανάγκες οι οποίες πλέον δεν υφίστανται. Η αναβίωσή τους οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο ως πρόταση προσέλκυσης κόσμου και τόνωσης της εμπορικής κίνησης.

Επαναλαμβάνουν αποτυχημένες συνταγές ελπίζοντας ότι τώρα θα πετύχουν επειδή αλλάζουν μερικά υλικά! Φοβούμαστε ότι η ιστορία θα επαναληφθεί ως απόλυτη φάρσα.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2024 19:11
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αγοράζουν γραφεία, ενώ ξέρουν ότι θα κλείσουν!