Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024 20:58

Αγοράζουν γραφεία, ενώ ξέρουν ότι θα κλείσουν!

Γράφτηκε από τον

Αγοράζουν γραφεία, ενώ ξέρουν ότι θα κλείσουν!

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η λειψυδρία και η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης αποτελούν κεντρικά ζητήματα για όλη τη χώρα. Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για κεντρική διαχείριση των υδάτων, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός και κατανομή πόρων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται και η συνένωση των ΔΕΥΑ. Η κυβέρνηση αρχικά προωθούσε τη δημιουργία μιας εταιρείας ύδρευσης και άρδευσης σε κάθε Περιφέρεια, τώρα φαίνεται πως πάει για μία διαδημοτική εταιρεία ύδρευσης σε κάθε νομό και μία άρδευσης σε κάθε Περιφέρεια. Το τι θα γίνει τελικά κανείς δεν γνωρίζει, αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων και το μέγεθος των προβλημάτων οδηγούν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει σίγουρα αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΥΑ.

Η ΔΕΥΑΚ -σε αντίθεση με τις περισσότερες ΔΕΥΑ της χώρας- είναι μία υγιής επιχείρηση χωρίς οικονομικά ελλείμματα -σε αυτό έχει συντελέσει και το γεγονός ότι οι Καλαματιανοί χρόνια τώρα πληρώνουν αρκετά ακριβά το νερό. Τα προβλήματα υδροδότησης που εμφανίστηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, στην πορεία αντιμετωπίστηκαν μέσα από γεωτρήσεις, έστω της τελευταίας στιγμής, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα, όπως ο νέος αγωγός ύδρευσης από το Πήδημα και η νέα δεξαμενή στον Άγιο Ιωάννη Καρβούνη, αλλά ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθούν. Υπάρχει βεβαίως η ανάγκη χρηματοδότησης κατασκευής νέας εξισωτικής δεξαμενής στο Πήδημα, αλλά και η αξιοποίηση των νερών του Αγίου Φλώρου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση συνολικά της περιοχής.

Με τόσα ανοικτά μέτωπα και μέσα σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας, προκαλεί έκπληξη η σπουδή της διοίκησης της εταιρείας να αγοράσει νέο κτήριο γραφείων για τη στέγαση της επιχείρησης. Γιατί να αποκτηθεί τώρα ιδιόκτητο κτήριο όταν είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ΔΕΥΑΚ θα πάψει να υπάρχει σε μερικά χρόνια; Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, θα έχει σίγουρα άλλες ανάγκες στέγασης και βέβαια χωροθέτησης. Επιπρόσθετα, το κτήριο που προκρίνεται για να αγοραστεί έχει σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την εξυπηρέτηση των αναγκών σε στάση και στάθμευση. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα συμβεί σε Λακωνικής και Βασιλέως Γεωργίου αν μεταφερθεί εκεί τώρα η ΔΕΥΑΚ και τα επόμενα χρόνια η εταιρεία ύδρευσης όλης της Μεσσηνίας. Πού θα παρκάρουν οι εργαζόμενοι και όλοι οι πολίτες, που θα σπεύδουν στην επιχείρηση για να εξυπηρετηθούν; Η κοινή λογική επιβάλλει την επανεξέταση του ζητήματος και την παραπομπή του στο μέλλον. Η ΔΕΥΑΚ τόσα χρόνια δεν είχε ιδιόκτητα γραφεία, δεν χρειάζεται να αποκτήσει τώρα, που είναι σίγουρο ότι θα κλείσει.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024 20:33
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εχουμε τα γήπεδα… θα σας κάνουμε και παιδιά!