Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2024 20:43

Η πολιτική κρίση να μην μεταβληθεί σε τραγωδία

Γράφτηκε από τον

Η πολιτική κρίση να μην μεταβληθεί σε τραγωδία

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η δημοσκόπηση που είδε προχθές το φως της δημοσιότητας καταγράφει την κατάρρευση των ποσοστών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα έχει χάσει το 50% της εκλογικής του δύναμης, ενώ αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κατρακυλήσει στην 5η θέση. Κανένα άλλο κόμμα όμως δεν έχει επωφεληθεί από την κατάρρευση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, με τους πολίτες να κρατούν στάση αναμονής επιλέγοντας τον «κανένα» της αποχής. 

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και νέες δημοσκοπήσεις, που αναμένεται να καταγράψουν τα ίδια πάνω-κάτω. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός έχουν πάψει να είναι παντοδύναμοι και αδιαμφισβήτητοι στο πολιτικό σκηνικό. Η φθορά που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές κάθε μέρα που περνά διευρύνεται και κανείς δεν ξέρει η κατρακύλα των ποσοστών πού και αν θα σταματήσει. Αυτό που συνέβη παλιότερα στο ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως συμβαίνει τώρα στη Ν.Δ. 

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μετά την επανεκλογή τους κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, σε όλα τα επίπεδα, και κυρίως στην οικονομία. Η συμπίεση των εισοδημάτων μέσω της ακρίβειας και των ανεπαρκών μισθολογικών αυξήσεων είναι το κύριο σημείο αποτυχίας. Αυτός που δεν μπορεί να βγάλει το μήνα και βλέπει την καθημερινότητά του να χειροτερεύει, είναι βέβαιο ότι θα τιμωρήσει αυτόν που κυβερνά. Αυτό συμβαίνει και σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και συνολικά από το πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να εγγυηθεί τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Αν αυτό συμβεί, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ολοκληρώσει την τετραετία.  

Η μπάλα έχει περάσει εδώ και καιρό στα πόδια της αντιπολίτευσης, η οποία δεν έχει καταφέρει ακόμα να παρουσιάσει μια πειστική πρόταση εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία, βρίσκεται σε περιδίνηση. Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη επιτάχυνε την αποσύνθεση. Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο κόμμα δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική διακυβέρνησης, μιας και πλέον παράγει κουτσομπολιό για τα μεσημεριανάδικα και παραπολιτική για τους γελοιογράφους.

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να σταθεροποιηθεί σε διψήφιο εκλογικό ποσοστό, αλλά δεν έδειξε ότι μπορεί να γίνει ο δυναμικός υποδοχέας της δυσαρέσκειας από τα δεξιά και τα αριστερά του. Βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής ηγεσίας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Το ποιος-α θα εκλεγεί είναι άγνωστο, όπως και το αν θα καταφέρει να συγκροτήσει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία θα συσπειρώσει τους απογοητευμένους όλου του φάσματος. Στον παρόντα χρόνο ο καθένας ανάλογα και με τον ποιον-α υποστηρίζει για αρχηγό, κάνει μια βολική προβολή στο μέλλον. Δεν χωρά αμφιβολία πάντως πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα έχει το επόμενο διάστημα τη μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί ως εναλλακτική διακυβέρνησης. Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται αξιόπιστα πρόσωπα σε όλα τα επίπεδα και ξεκάθαρες θέσεις.

Το πλαίσιο της αβεβαιότητας και της πολιτικής ρευστότητας αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για εμφάνιση κάποιου εθνικολαϊκίστικου μορφώματος. Η απογοήτευση του κόσμου και η απαξίωση πολιτικής και πολιτικών αποτελούν ευκαιρία για «εθνοσωτήρες», που οδηγούν πάντα στην καταστροφή. Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που αυτό συμβαίνει και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι εξόχως ανησυχητική.

Η συγκρότηση «μετώπου λογικής», που θα οδηγεί σε συγκεκριμένη κυβερνητική πρόταση, είναι κρίσιμο στοιχείο για την επόμενη περίοδο. Η επεξεργασία λύσεων που θα ξεκολλούν την οικονομία της χώρας από τη στασιμότητα, είναι το βασικότερο πολιτικό ζητούμενο. Η αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των νοικοκυριών είναι το βασικό όπλο κατά του εθνικολαϊκισμού. Η απελπισία θα τινάξει τους πάντες και τα πάντα στον αέρα. Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει χάσει τον έλεγχο, δεν μπορεί -και ενδεχομένως δεν θέλει- να συγκρουστεί με δυνάμεις που βολεύονται με τη σημερινή πραγματικότητα.

Η παρουσίαση στους πολίτες εναλλακτικής πρότασης εξουσίας, με αρχή, μέση και τέλος είναι επιτακτική ανάγκη και καθήκον αυτών που αντιλαμβάνονται την πορεία της χώρας στον δυτικό κόσμο. Μπαίνουμε σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις εξελίξεις των επόμενων χρόνων. Είναι ορατός ο κίνδυνος η πολιτική κρίση να μεταβληθεί σε νέα τραγωδία για τη χώρα και τους πολίτες.

panagopg@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Επανάληψη πανηγυριών που είχαν αποτύχει