Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024 17:58

Η ένταση και η ανασφάλεια δεν έχουν θέση στην υγεία

Γράφτηκε από τον

Η ένταση και η ανασφάλεια δεν έχουν θέση στην υγεία

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το επεισόδιο με Ρομά το βράδυ της Κυριακής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μπορεί να καταγγέλθηκε και να πήρε έτσι διαστάσεις, αλλά δεν είναι κάτι σπάνιο. Οι προπηλακισμοί, οι φωνές και τα άσκοπα σούρτα-φέρτα Ρομά στο νοσοκομείο είναι ο κανόνας της καθημερινότητας. Μια κατάσταση που δημιουργεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του, επηρεάζοντας το προσωπικό και βέβαια τους υπόλοιπους ασθενείς. Σε ένα περιβάλλον έντασης τίποτα δεν λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπώνεται αρνητικά στα πάντα.

Η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στο νοσοκομείο περνά και μέσα από την επιβολή κλίματος ηρεμίας και δυτικού πολιτισμού. Η ευγένεια, το χαμόγελο, η επαρκής πληροφόρηση και η εξήγηση της όποιας δυσκολίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ποιοτικής παροχής υπηρεσίας που δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, φωνάζοντας ή τραγουδώντας στους διαδρόμους. Η κατάσταση που επικρατεί στα Επείγοντα αλλά και σε αρκετές κλινικές είναι γνωστή και παραμένει η ίδια εδώ και χρόνια. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν, απέτυχαν. Η κατάσταση είχε βελτιωθεί την περίοδο του κορονοϊού, αλλά έχουμε επιστρέψει πλέον στις παλιές καλές εποχές.

Η επίλυση του προβλήματος είναι αναμφίβολα δύσκολη. Δεν μπορούν να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη, μπορεί όμως μέσα από συντονισμένα μέτρα να υπάρξουν σταδιακά αποτελέσματα, που θα θέσουν σε έλεγχο την κατάσταση. Με διαρκείς και αυστηρούς ελέγχους στις εισόδους, με απομόνωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών από το υπόλοιπο νοσοκομείο, με έλεγχο όσων βρίσκονται στις κλινικές και τον αυστηρό περιορισμό του επισκεπτηρίου. Με σκληρή αντιμετώπιση προπηλακισμών και διατάραξης της ηρεμίας, με παραπομπή των υπαιτίων στη δικαιοσύνη, με ευθύνη της διοίκησης και της νομικής υπηρεσίας του νοσοκομείου. Αν «οι μάγκες» βγάλουν κάνα δυο βράδια στο αυτόφωρο, θα το σκεφτούν πολύ την επόμενη φορά να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

Μαγικές λύσεις μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κατάσταση που επικρατεί. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν αντιμετωπίζει μόνο ελλείψεις σε προσωπικό, επιβαρύνεται η λειτουργία του από την ένταση και τους διαρκείς διαπληκτισμούς. Είναι βέβαιο ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που μπορεί να επιτευχθεί τοπικά, θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες της Μεσσηνίας. Ας ασχοληθούν λοιπόν οι αρμόδιοι με τα μικρά, αφού δεν περνά από το χέρι τους η επίλυση των μεγάλων.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024 17:27
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι εμπορικές επιχειρήσεις σε δύσκολο μονοπάτι