Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 21:05

Η αύξηση δημοτικών τελών ως δίδακτρα απρονοησίας

Γράφτηκε από τον

Η αύξηση δημοτικών τελών ως δίδακτρα απρονοησίας

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ώρα του λογαριασμού για τους πολίτες της Καλαμάτας έφτασε. Η αύξηση των δημοτικών τελών σχεδόν 30% ήταν απολύτως αναμενόμενη και είχε προαναγγελθεί έγκαιρα. Οι πολίτες γνώριζαν και αγνόησαν τις προειδοποιήσεις. Κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο και ήρθε η ώρα να πληρώσουν τον λογαριασμό της απρονοησίας. Η επιβράβευση ανθρώπων που έχουν δείξει ότι δεν μπορούν, αλλά επιλέγονται με τα επιχειρήματα «είναι του κόμματος», έχουν ισχυρό «προστάτη» ή ότι οι άλλοι δεν «μιλούν» εγκάρδια, δεν «χαιρετούν» σε γάμους, βαφτίσια, μνημόσυνα και κηδείες, έχει κόστος. Αυτό καλούμαστε τώρα να καταβάλουμε όλοι.

Η αύξηση των δημοτικών τελών δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Προκλήθηκε από τη διαχρονική προβληματική διαχείριση του τομέα των σκουπιδιών. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας γνώριζε ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση θα έχει διαφορετικό οικονομικό κόστος. Το σημαντικότερο, ήξερε ότι απαιτείται σταθμός μεταφόρτωσης, προκειμένου να μην πηγαινοέρχονται τα απορριμματοφόρα κάθε μέρα στην Καλλιρρόη με κόστος όχι μόνο στη μεταφορά αλλά και στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Σταθμός μεταφόρτωσης ακόμα δεν υπάρχει -στην καλύτερη περίπτωση θα κατασκευαστεί μετά από έναν χρόνο- επιβαρύνοντας οικονομικά τους πολίτες. Θα είχε μεγάλη πολιτική σημασία να μάθουμε πόσο είναι το επιπλέον οικονομικό κόστος μεταφοράς και αποκομιδής, για να καταλάβουμε και το μέγεθος της πολιτικής ευθύνης.

Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας προχωρά σε μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών τώρα, για να μην χρειαστεί να ξανακάνει άλλη μέχρι τις επόμενες εκλογές. Δεν έκανε καμία αύξηση πέρυσι, για να μην έχει πολιτικό κόστος πριν τις εκλογές και κάνει τώρα μια μεγάλη, έτσι ώστε να έχει ξεχαστεί μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ο παλαιοκομματικός χειρισμός κραυγαλέος, αλλά ποιος δίνει σημασία -άλλωστε τα δημοτικά τέλη κρύβονται μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ και γρήγορα ξεχνιούνται. Έχουμε σημειώσει και άλλη φορά ότι θα αποκτήσουμε αξιόπιστες αυτοδιοικητικές αρχές όταν θα υπάρχουν αυτόνομα έσοδα και φόροι. Όταν ο πολίτης θα ξέρει τι πληρώνει, τα πράγματα θα αλλάξουν στις τοπικές κοινωνίες. Όταν ο δημότης καταλάβει ότι τα δικά του χρήματα γίνονται λαμπερές εκδηλώσεις και φανταχτερά βεγγαλικά θα έχει διαφορετική πολιτική συμπεριφορά. Στον παρόντα χρόνο οι κάτοικοι του Δήμου Καλαμάτας θα πληρώσουν επιπλέον 2 εκ. ευρώ το χρόνο ως δίδακτρα για τις επιλογές του μέλλοντος.

panagopg@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η αποχή θα μετατραπεί σε ποτάμι της οργής