Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2024 20:15

Ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων

Γράφτηκε από τον

Ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δεν θέλει να τρέξει τις διαδικασίες για το Πύργος - Αλφειός - Καλό Νερό - Τσακώνα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το ιδιότυπο κρυφτούλι που διεξάγεται όλο το τελευταίο διάστημα. Ο αρμόδιος υπουργός ήρθε δύο φορές στη Μεσσηνία, για να εγκαινιάσει δύο μικροέργα βγαλμένα από την ασπρόμαυρη εποχή του Μαυρογιαλούρου και απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για το Πύργος - Τσακώνα. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία, έχει να κάνει με το ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση για τον τρόπο που θα προωθηθεί η κατασκευή του δρόμου.

Με βάση την απάντηση που δίνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου σε ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου, προκύπτει ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αποφασίσει αν το έργο θα εκτελεστεί ως δημόσιο ή αν θα επανενταχθεί στη σύμβαση παραχώρησης. Η Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου στην απάντησή της υπενθυμίζει ότι «έχει ανατεθεί η εκπόνηση μελετών στον παραχωρησιούχο "Ολυμπία Οδός" στο τμήμα Α/Κ εισόδου Πύργου - Αλφειός - Καλό Νερό - Τσακώνα. Μετά την ωρίμανση, ολοκλήρωση και έγκριση των μελετών από τον ανεξάρτητο μηχανικό, το Δημόσιο θα αποφασίσει για τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών στο τμήμα Πύργος (Α/Κ εισόδου Πύργου) - Αλφειός - Καλό Νερό - Τσακώνα αξιολογώντας τις συνθήκες, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η δημοπράτησή του θα πραγματοποιηθεί ως δημόσιο έργο ή εάν θα επανενταχθεί στη σύμβαση παραχώρησης».

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ασκούνται πιέσεις να ενταχθεί άμεσα στη σύμβαση παραχώρησης το τμήμα Α/Κ εισόδου Πύργου - Αλφειός μήκους 13 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την παράκαμψη του Πύργου, έργο μεγάλης σημασίας που θα διευκολύνει την κυκλοφορία τόσο νότια όσο και προς την Αρχαία Ολυμπία. Το υπουργείο θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα για το συγκεκριμένο τμήμα και το δίλημμα είναι αν θα το εντάξει μόνο του ή αν θα βάλει όλο τον άξονα μέχρι την Τσακώνα. Οι πιέσεις που ασκούνται είναι ισχυρές, οι προτεραιότητες του υπουργού διαφορετικές και με στόχευση στην εκλογική του περιφέρεια -βλέπε δρόμος Λαμία-Άμφισσα- και βέβαια τα δημόσια οικονομικά περιορισμένα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξηγείται το κρυφτούλι και η αναζήτηση επιχειρημάτων, για να μην ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. Όλα δείχνουν ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικών προτεραιοτήτων και σε αυτό το πεδίο θα κριθεί το ειδικό βάρος και το μέγεθος των τοπικών πολιτικών παραγόντων.

panagopg@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η αύξηση δημοτικών τελών ως δίδακτρα απρονοησίας