Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 19:18

Αρνούνται να πάρουν αναγκαίες αποφάσεις

Γράφτηκε από τον

Αρνούνται να πάρουν αναγκαίες αποφάσεις

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα δημογραφικά στοιχεία για το 2023 δείχνουν ότι κανένα μέτρο στήριξης της οικογένειας και των νέων ζευγαριών, από αυτά που εξαγγέλθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν απέδωσε. Οι γεννήσεις συνεχίζουν να μειώνονται και περιοχές, όπως η Μεσσηνία, συρρικνώνονται κάθε χρόνο κατά 1.000 κατοίκους. Όταν σε μια περιοχή πεθαίνουν κάθε χρόνο 2.000 και γεννιούνται μόνο 1.000, αντιλαμβάνεται ο καθένας ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων τα επόμενα χρόνια. Η Μεσσηνία την επόμενη δεκαετία θα έχει μείνει η μισή πληθυσμιακά και δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μια περιοχή που στηρίζεται στον αγροτικό τομέα και δευτερευόντως στον τουρισμό, με τα σημερινά δημογραφικά χαρακτηριστικά δεν έχει μέλλον. Η φθίνουσα πορεία θα φέρει αλλαγές και ανατροπές, που κανένας μας σήμερα δεν μπορεί να φανταστεί, παρά μόνο να πιθανολογήσει. Τα διλήμματα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει το πολιτικό σύστημα μέσα στην επόμενη δεκαετία, είναι μεγάλα. Θα εγκαταλείψει τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό στην περιοχή ή θα αποφασίσει να εγκαταστήσει μετανάστες με συγκροτημένο τρόπο; Θα συνεχίσει να στηρίζει δήθεν την ύπαρξη των δεκάδων μικρών οικισμών ή θα επιλεγεί η ενίσχυση 10-15 κωμοπόλεων, έτσι ώστε να στηριχθεί με δομές σε ένα ημιαστικό περιβάλλον ο πληθυσμός που θα κινεί την οικονομία της περιοχής;

Η πολιτική ρητορική του κυρίαρχου τοπικά πολιτικού προσωπικού είναι εκτός τόπου και χρόνου. Χαϊδεύει αυτιά πιστών στις εκκλησίες και φουσκώνει τον πατριωτισμό κουφιοκέφαλων στα καφενεία. Ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά του εθνικοπατριωτισμού και κλείνει τα μάτια στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Φτιάχνει γήπεδα και κλειστά γυμναστήρια σε χωριά γερόντων, προσπαθώντας να ξορκίσει την πραγματικότητα με ψευδαισθήσεις. Οι νέοι της Μεσσηνίας φεύγουν αναζητώντας καλύτερη ζωή σε άλλες περιοχές.

Τα μέτρα που λαμβάνονται για τη δημογραφική αναζωογόνηση κρίνονται εκ του αποτελέσματος ανεπαρκή. Το πολιτικό προσωπικό συνεχίζει να πορεύεται με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αρνούμενο να πάρει δύσκολες και με κόστος αποφάσεις. Κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα και αρνείται να καθοδηγήσει τους πολίτες, υιοθετώντας δημοφιλείς σαχλαμάρες φόβου. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι δραματική και αυτό που δεν γίνεται με δομημένο και ελεγχόμενο τρόπο τώρα είναι βέβαιο ότι θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον βιαστικά και άναρχα.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 19:19
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων