Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 16:52

Το ΠΑΣΟΚ είναι παντού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το ΠΑΣΟΚ είναι παντού

Το ΠΑΣΟΚ έγινε χθες 40 ετών και όλα δείχνουν ότι έκλεισε ο κύκλος του και πως σύντομα θα έχει την τύχη της Ενωσης Κέντρου την οποία διαδέχτηκε στην πολιτική σκηνή. Οπως επισήμανε, ορθά, χθες ο Θεόδωρος Πάγκαλος, “το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει. Πρέπει να αντικατασταθεί από κάτι άλλο. Εχω συνηθίσει στην ιδέα ότι τα κόμματα δεν είναι αιώνια και ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω”. 

Από εκεί και πέρα η συζήτηση τόσο για την προσφορά του όσο και για τις επιπτώσεις της πολιτικής του στην ελληνική κοινωνία, είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί όχι μόνο στα καφενεία αλλά και από τους ιστορικούς του μέλλοντος, αφού το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου κυριάρχησε στη μεταπολιτευτική πολιτική σκηνή μέχρι τη χρεοκοπία της ελληνικής κοινωνίας το 2010. Τα πρώην μέλη του και οι φίλοι του θα τονίζουν τις κοινωνικές αλλαγές που έκανε το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι αντίπαλοί του θα υπερτονίζουν τα οικονομικά λάθη και τη σπατάλη πόρων που έγινε για πελατειακούς λόγους.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι “το ΠΑΣΟΚ είναι παντού”,  ακόμα και σήμερα που το κόμμα συγκεντρώνει μονοψήφια ποσοστά. Ετσι λοιπόν το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, είναι στην αντιπολίτευση, απειλεί να ξαναγίνει… κυβέρνηση και φυσικά κυριαρχεί στην αυτοδιοίκηση και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου στην Πελοπόννησο ουσιαστικά αναμετρήθηκαν διάφορες ομάδες του πάλαι ποτέ ενιαίου ΠΑΣΟΚ. Για την… Ιστορία και μόνο υπενθυμίζω ότι η νικήτρια παράταξη έχει "πράσινα" στελέχη, όπως η Ντίνα Νικολάκου και ο Γιάννης Αργυράκης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είναι ο πρώην "πράσινος" βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης και ότι ο πρώτος συνδυασμός της ελάσσονος μειοψηφίας στελεχώνεται με “αντάρτες” του ΠΑΣΟΚ που δεν ήθελαν να ακολουθήσουν τον “γαλάζιο” Πέτρο Τατούλη. Κατά την ταπεινή μου άποψη ακόμα και ο κ. Τατούλης, αν και δηλώνει φιλελεύθερος, είναι ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό άλλωστε στις προηγούμενες εκλογές δεν δυσκολεύτηκε να αποσπάσει τη στήριξη του πράσινου κόμματος και τις ψήφους των οπαδών του.  

 Αν νομίζετε ότι η παντοκρατορία του ΠΑΣΟΚ αρχίζει και τελειώνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είστε πολύ γελασμένοι. Το ΠΑΣΟΚ είναι παντού και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να παραμένει παντού. Καταρχάς είναι στη σκέψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από τότε που ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδείχτηκε άξιος μαθητής του Ανδρέα Παπανδρέου τόσο στην προσφορά… χρήματος όσο και στις χαριστικές ρυθμίσεις οφειλών. Βεβαίως σήμερα η προσφορά χρήματος είναι μειωμένη, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι τελικώς η ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων θα γίνει με… πράσινο τρόπο. Ομως “πράσινες ρυθμίσεις” ετοιμάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει γίνει… ροζ ΠΑΣΟΚ και περιμένει να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας για να συνεχίσει το ατελείωτο έργο του “βαθέος ΠΑΣΟΚ”. Από εκεί και πέρα η ΔΗΜΑΡ πολύ θα ήθελε να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά το πιο πιθανό είναι να γίνει Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στην θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που με τη σειρά της θα πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτός πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Γενικώς όλοι κάτι αρπάζουν από το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ και μέσα στο γενικό χαμό η Χρυσή Αυγή “έκλεψε” το σύνθημα “Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες”. Αλλά σχεδόν κανένας δεν αναρωτήθηκε πώς ένα σοσιαλιστικό σύνθημα ταιριάζει γάντι σε ένα…. εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα. Ετσι κι αλλιώς το ΠΑΣΟΚ παραμένει  παντού καλύπτοντας τον πολιτικό χώρο που εκτείνεται από το εθνικισμό έως τον σοσιαλισμό. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 18:29

NEWSLETTER