Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015 20:27

Να σκεφτούν διπλά πριν αποφασίσουν

Γράφτηκε από τον

Να σκεφτούν διπλά πριν αποφασίσουν

Η διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο μετά και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου -το οποίο έκρινε νόμιμο το διαγωνισμό της Περιφέρειας και άναψε το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης- παίρνει νέες διαστάσεις. Μετά από αυτή την εξέλιξη θα ανέμενε κανείς μια ευρύτερη πρωτοβουλία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία που αφενός θα αποτρέπει επιζήμιες μονομερείς ενέργειες και αφετέρου θα δίνει μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Να μην ξεχνούμε ότι η διαχείριση των σκουπιδιών παραμένει «μαύρη τρύπα», τα πρόστιμα συνεχίζουν να τρέχουν, ενώ υπάρχουν ευθείες απειλές για σταμάτημα όλων των χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε, στον τομέα του περιβάλλοντος.


Αντί, όμως, να γίνει το αυτονόητο, έχουμε νέες σπασμωδικές κινήσεις. Η κυβέρνηση διά του αρμοδίου υπουργού καλεί κάποιους δημάρχους σε μια παρασύσκεψη για να τους πείσει να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, αλλά στο δικό της! Η παρέμβαση στο θεσμό της αυτοδιοίκησης και η προσπάθεια ποδηγέτησής της είναι προφανής. Και πέρα από όλα τα άλλα, τέτοιες «συσκέψεις» δεν ταιριάζουν σε πολιτικές παρατάξεις που στις βασικές αρχές τους έχουν το σεβασμό στην αυτονομία της αυτοδιοίκησης.

Εδώ έχουμε, όχι μόνο ευθεία αμφισβήτηση του τρόπου άσκησης μιας εκχωρημένης αρμοδιότητας, με στόχο να επιβληθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ακύρωση του διαγωνισμού που έχει πραγματοποιήσει, αλλά και υπονομευτική παρέμβαση η οποία θέλει να στρέψει -μέσω, πιθανώς, ανταλλαγμάτων- τους δημάρχους κατά της Περιφέρειας.

Αν αυτά γίνονταν υπό άλλες συνθήκες και με άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, τα μισά σημερινά κυβερνητικά στελέχη θα ήταν στα κάγκελα... και τα άλλα μισά θα έσκιζαν τα ιμάτιά τους για παραβίαση του Συντάγματος και της διάκρισης των εξουσιών! Τώρα όμως τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει, ενώ τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη στο χώρο της αυτοδιοίκησης, με συνεχείς παρεμβάσεις τους, χρησιμοποιούν την κυβερνητική εξουσία προκειμένου να επιβάλουν την άποψή τους στην πλειοψηφία.

Πρόκειται για μια ευθεία, ωμή και απροκάλυπτη προσπάθεια κατάργησης του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιος για να κρίνει τον Τατούλη και τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθεί είναι ο λαός της Πελοποννήσου. Και για να μην ξεχνιόμαστε, έλαβε έγκριση για το συγκεκριμένο ζήτημα με ηχηρή πλειοψηφία. Τι άραγε δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι, που κατά τα λοιπά παριστάνουν τους αυθεντικούς και αταλάντευτους εραστές των δημοκρατικών διαδικασιών και της ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης;

Πέρα όμως από τις σοβαρές θεσμικές εκτροπές, οι οποίες προφανώς είναι σημαντικότερες από αυτό καθαυτό το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, και η πρόταση της κυβέρνησης είναι προβληματική: Η εμπειρία, εδώ και στο εξωτερικό, έχει δείξει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι κλασικό κατασκευαστικό έργο. Η αποτελεσματικότητα μετριέται με βάση τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του έργου και την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Επιπρόσθετα, η πολυπλοκότητα και ο βιομηχανικός του χαρακτήρας κάνει σχεδόν υποχρεωτική την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

Η δραστική μείωση του όγκου των σκουπιδιών αποτελεί βασικό στόχο σε όλα τα προγράμματα - και σε αυτό το σημείο η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, την οποία περιλαμβάνει το σχέδιο της Περιφέρειας, αποτελεί ζήτημα που θα πρέπει άμεσα να διευθετηθεί, με αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Δεν μπορεί όμως να μην υπογραμμιστεί ότι αυτά που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου, για ανακύκλωση στο σπίτι με 4 διαφορετικούς κάδους απορριμμάτων, μέχρι να συμβούν στην Ελλάδα -και ειδικότερα σε περιφέρειες με μικρά αστικά κέντρα, όπως η δική μας- θα πρέπει νωρίτερα να γίνουν πολλά άλλα. Επί του παρόντος αποτελούν ωραίες διηγήσεις, για κρύες βραδιές δίπλα στο τζάκι. Ας κατακτήσουμε πρώτα το να ανοίγουν και να κλείνουν όλοι το καπάκι και να ρίχνουν τη σακούλα στον κατάλληλο κάδο στη γειτονιά τους... και περνάμε μετά στα υπόλοιπα.

Η προσγείωση στην πραγματικότητα και η συνομιλία με τη λογική είναι το πρώτο που απαιτείται και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης θα πρέπει να συνεργαστούν και να συναποφασίσουν. Τα προβλήματα που έχει ο διαγωνισμός της Περιφέρειας είναι απολύτως προσδιορισμένα και αφορούν α) το κόστος ανά τόνο και β) -το κυριότερο- τη δέσμευση για την ποσότητα. Αν υπάρξει μια συμβιβαστική λύση σε αυτά, η προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα είναι σωτήρια για την Πελοπόννησο και τους πολίτες της. Τα σχέδια με τους 4 κάδους και την κομποστοποίηση ανά δήμο είναι πολύ ωραία σχήματα, για τα οποία όμως δεν έχει οικοδομηθεί η κουλτούρα - ούτε βέβαια υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για την υλοποίησή τους. Ας γίνουν, λοιπόν, σε αυτή τη φάση τα βασικά και ας ξεκινήσει ταυτόχρονα να δομείται ένα τέτοιο σχέδιο που θα μας οδηγήσει σε βάθος χρόνου στη μείωση του όγκου, μέσα από τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.

Σε κάθε περίπτωση, ας σταματήσουμε να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Με προσβλητικές παρεμβάσεις στον θεσμό της αυτοδιοίκησης και με εξουσιαστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, καμία πολιτική δεν ευδοκίμησε. Κάποιοι, πιθανώς, να μην βρίσκονται σε μερικούς μήνες στην κυβέρνηση. Εμείς όμως θα είμαστε εδώ, μαζί με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τα σκουπίδια μας. Γιʼ αυτό ο καθένας ας σκεφτεί διπλά, πριν πάρει τις αποφάσεις του.

panagopg@gmail.com