Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 21:42

Μια ανάσα απέχουν η ανοχή από την κατάρρευση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Αυτό που γίνεται με την επιδότηση στους αγρότες ξεπερνά κάθε καταστροφολογική πρόβλεψη. Το 90% της προκαταβολής, που είχε υποσχεθεί ο υπουργός, ήταν τελικά κάτι περισσότερο από το 50%, ενώ χιλιάδες αγρότες έμειναν χωρίς επιδότηση γιατί το ποσό που δικαιούνταν ήταν μικρότερο από 250 ευρώ.

Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε πόσοι κουβάδες δάκρυα θα είχαν χυθεί κάτω από άλλες συνθήκες από διάφορους ευαίσθητους για το αποκλεισμό των μικρών και αδύναμων από τα 250 ευρώ. Το τι θα γινόταν, αν υπουργός υποσχόταν 90% και έπαιρναν 50%, μπορούμε να το φανταστούμε. Παρά ταύτα δεν συμβαίνει τίποτα απολύτως. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της έχουν πρόσφατη λαϊκή εντολή και, όπως όλα δείχνουν, ακατανάλωτο πολιτικό κεφάλαιο.

Η ανοχή ενισχύεται από την ανυπαρξία της αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ είναι απασχολημένη με την εξεύρεση εταιρείας για να κάνει εκλογές για πρόεδρο. Και, βέβαια, ένα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει εσωκομματικές εκλογές προφανώς και δεν δικαιούται να ασκήσει κριτική σε έναν υπουργό που τα έκανε θάλασσα στην καταβολή της επιδότησης. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είναι χαμένα στην αναζήτηση στρατηγικής για το μέλλον και, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, δεν μπορούν να εκπέμψουν ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία για κανένα θέμα. Το ΚΚΕ χτίζει συστηματικά “τον αγώνα” και κάποια στιγμή θα αξιοποιήσει το “κίνημα” των αγροτών, αλλά, επειδή η επανάσταση δεν συγκινεί τα πλήθη, θα έχουμε «μία από τα ίδια». Άλλωστε όταν είσαι κατά της Ε.Ε., τι σε νοιάζει αν δόθηκαν έγκαιρα οι επιδοτήσεις!

Η πολιτική συγκυρία, με δυο λόγια, είναι σύμμαχος  της κυβέρνησης και "αστοχίες" όπως αυτή με την επιδότηση στους αγρότες περνούν χωρίς εμφανείς απώλειες. Αυτό προφανώς και δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και αυτά που σήμερα καταπίνονται αμάσητα σε μερικές εβδομάδες θα αποτελούν αιτίες εκρηκτικών αντιδράσεων. Ο πολιτικός χρόνος, σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, τρέχει με απίστευτη ταχύτητα και ο θρίαμβος από την απόλυτη κατάρρευση απέχουν μια ανάσα. Και αυτό καλό θα ήταν να το έχουν υπόψη τους τα κυβερνητικά στελέχη που ανταγωνίζονται το τελευταίο διάστημα για το ποιος θα κάνει τη μεγαλύτερη γκάφα. Η απειρία, η ιδεοληψία και βέβαια η ανικανότητα αν με κάποιο τρόπο δεν περιοριστούν, το μέλλον της κυβέρνησης, αλλά και όλων μας, προδιαγράφεται δυσοίωνο.

Η χώρα αναμφίβολα χρειάζεται πολλά, αλλά αυτό που σίγουρα δεν έχει ανάγκη είναι μια νέα πολιτική αποσταθεροποίηση. Οι πολίτες, συνεκτιμώντας μια σειρά από παράγοντες, έκαναν τις επιλογές τους και προέκυψε μια πολύ συγκεκριμένη κυβερνητική πλειοψηφία η οποία προφανώς και θέλει χρόνο για να δείξει τι μπορεί να κάνει. Δεν είμαστε από αυτούς που τρέφουν αυταπάτες. Γνωρίζουμε πολύ καλά το τι μπορούν να κάνουν, θεωρούμε όμως αδιανόητο να μην τους δοθεί ο χρόνος και, πολύ περισσότερο, να εφευρεθούν άλλοθι για απόδραση. Οι πολιτικοί μύθοι θα πρέπει να τελειώσουν οριστικά. Είναι χρήσιμο να αποκαλυφθεί σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια η ανικανότητα του καθενός. Ο λαϊκισμός των μεγάλων λόγων και των εύκολων υποσχέσεων θα πρέπει να καταρρεύσουν οριστικά και αμετάκλητα.

Η ζημιά που έχει συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια είναι έτσι και αλλιώς μεγάλη. Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι μια νέα αφύπνιση που θα κινητοποιεί και θα δίνει ώθηση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Θα θέτει στην πολιτική ατζέντα τα πραγματικά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους. Είτε αφορά τον αγροτικό τομέα, είτε το σύνολο των τομέων, το ζήτημα δεν είναι πλέον να γίνει μια καλύτερη διαχείριση αλλά μια συνολικά διαφορετική προσέγγιση που θα έχει στο επίκεντρό της την ανάπτυξη με όρους ανοικτής οικονομίας . Θα στηρίζεται σε μια δημόσια διοίκηση και ένα τραπεζικό σύστημα τα οποία θα λειτουργούν με βασικές αρχές τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αξιολόγηση και τη λογοδοσία. Αν αυτά δεν γίνουν, προφανώς, και δεν έχει κανένα νόημα ποιος είναι υπουργός στο Χ η στο Ψ υπουργείο και αν ο ένας είναι οριακά καλύτερος διαχειριστής από τον άλλο. Αυτά πλέον δεν αρκούν και όσο περισσότεροι το καταλάβουν τόσο πιο γρήγορα θα ανατραπούν αυτά που μας κρατούν καθηλωμένους στο θλιβερό χθες.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 21:53