Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 21:16

Στο "Γιούνκερ" γιατί δεν χωρά ο δρόμος Τσακώνα - Καλό Νερό;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στο "Γιούνκερ" γιατί δεν χωρά  ο δρόμος Τσακώνα - Καλό Νερό;

 

Στην τοπική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα μπορεί να κυριαρχεί η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, αλλά εξίσου σημαντικός δρόμος είναι και ο Τσακώνα - Καλό Νερό.

Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα εντάσσεται μεν στο μεγάλο έργο του δρόμου Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα αλλά έχει ιδιαίτερη αξία για την περιοχή. Είναι ένας δρόμος που ενοποιεί την Τριφυλία με τον υπόλοιπο νομό και ειδικότερα με την Καλαμάτα. Αποτελεί ταυτόχρονα το πιο δύσκολο τμήμα του δρόμου για την Πάτρα. Η κατασκευή του έχει, έτσι, ιδιαίτερη σημασία για τον νομό. Παρά ταύτα δεν γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον συγκεκριμένο δρόμο και όλοι δείχνουν να τον έχουν ξεχάσει.

Το σύνολο του δρόμου Πάτρα - Τσακώνα έχει, ως γνωστόν, μπλέξει άσχημα. Το αρχικό πρόβλημα με τις περιβαλλοντικές προβλέψεις στον Καϊάφα ήταν η αφορμή για την απένταξη του έργου από τις συμβάσεις παραχώρησης, για να φτάσουμε στις σημερινές 8 δημοπρατήσεις για το Πάτρα - Πύργος του Σπίρτζη και τη μεταφορά στο άγνωστο μέλλον του Τσακώνα - Καλό Νερό. Και όταν εδώ και ένα χρόνο, από τότε που ακυρώθηκε η μία δημοπρασία του Πάτρα - Πύργος και αντικαταστάθηκε με 8, έχουν γίνει μόνο 2 και σε αυτές ο μειοδότης έχει προκύψει με εκπτώσεις πάνω από 50%, δεν νομίζουμε ότι μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος για την πορεία στο μέλλον. Οποιος πιστεύει ότι θα γίνει αυτοκινητόδρομος με έκπτωση πάνω από 50% προφανώς αγνοεί τα απολύτως βασικά. 

Αν αναλογιστεί κανείς τι έχει ακουστεί για τον δρόμο Πύργος - Τσακώνα και ειδικά για τον Καϊάφα θα καταλάβει και το μέγεθος της αρλουμπολογίας που κυριαρχεί στη χώρα. Σαν τώρα θυμόμαστε τις «ψαγμένες» αναλύσεις που «έβλεπαν» το 2007 τις φωτιές να τις βάζουν οι εργολάβοι που θέλουν να κάνουν τον δρόμο και να καταστρέψουν τη μοναδικού κάλλους περιοχή! Για να μην πούμε για το όργιο αυθαιρεσίας που επικρατούσε επί σειρά ετών στη Ζαχάρω, η οποία προφανώς κανέναν δεν ενόχλησε, αλλά ο δρόμος θα κατέστρεφε τη φύση! Ετσι όμως δεν γίνεται πάντα; Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο! Φτάσαμε μετά από διάφορες παλινωδίες να μιλάμε τελικά για δρόμο κάτω από τον Πύργο, μόνο για το τμήμα Τσακώνα - Καλό Νερό!

Η αλήθεια από την αρχή ήταν -όπως θα διαπίστωνε τώρα και το αρμόδιο τμήμα της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναλάβει το δημοκρατικό προγραμματισμό!!!- ότι ο δρόμος κάτω από τον Πύργο ήταν ακριβό έργο. Δεν υπάρχουν από τις μετρήσεις οι απαραίτητοι κυκλοφοριακοί φόρτοι για να στηριχθεί με τα έσοδα η κατασκευή και η συντήρησή του. Δόθηκε μάχη από τοπικούς παράγοντες και βουλευτές για να μπει στις συμβάσεις, με το επιχείρημα «ο δρόμος φέρνει την κίνηση» και εν πάση περιπτώσει ας υπάρξει και ένα λογικό ρίσκο από την πλευρά των… επενδυτών. Με τα πολλά μπήκε μεν στις συμβάσεις παραχώρησης αλλά οι κατασκευαστές, για τους δικούς τους λόγους  (κόστος - όφελος), δεν τον ήθελαν μέσα. Βρήκαν, λοιπόν, την ευκαιρία της κρίσης και την εμπλοκή στο ΣτΕ του Καϊάφα για να βγάλουν όλον τον δρόμο από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό.

Εμεινε, έτσι, νότια μόνο το τμήμα της Μεσσηνίας από Τσακώνα έως Καλό Νερό να γίνει ως δημόσιο έργο και σε αυτήν την κατεύθυνση χωρίστηκε το έργο στα δύο, να γίνει πρώτα μια δημοπρασία βόρεια και μετά μια νότια. Η βόρεια, όπως είπαμε, από τη νέα κυβέρνηση έγινε με 8 δημοπρασίες(!!!) και η νότια χάθηκε στο πλαίσιο των μελετών που έπρεπε να γίνουν. Στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης το έργο είχε μελετητική ωριμότητα -χωροθέτηση του δρόμου και τα βασικά του χαρακτηριστικά, πού θα γίνουν κόμβοι κ.λπ.-, υπάρχουν εγκρίσεις περιβαλλοντικές, ενώ σε μεγάλο μέρος -αν όχι σε όλο- έχουν συνταχθεί και πίνακες απαλλοτριώσεων. Στα συγχρηματοδοτούμενα έργα οι ειδικότερες μελέτες συντάσσονται από τον εργολάβο και εγκρίνονται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Αυτές οι επιμέρους μελέτες, που στη σύμβαση παραχώρησης ήταν μέσα στο πακέτο για να γίνουν ως κλασικό δημόσιο έργο, δεν υπάρχουν. Και το ερώτημα του αφελούς είναι προφανές: γιατί δεν δημοπρατούνται πακέτο με την υποχρέωση της εκπόνησης μελέτης; Γιατί στη μία περίπτωση γίνεται και στην άλλη δεν γίνεται; Γιατί ο «Μορέας» μπορεί να τις κάνει σε μερικούς μήνες, και μάλιστα προσφορά, και εδώ και 1,5 χρόνο ψάχνουν τα συρτάρια; Η απάντηση στα ερωτήματά μας είμαστε βέβαιοι ότι θα δοθεί από το τμήμα υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας. Για να δούμε και εμείς οι αδαείς πώς λειτουργεί ο «δημοκρατικός προγραμματισμός». Να μην ξεχάσουν να μας πουν και γιατί δεν χωράει όλος ο δρόμος, από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα, στις προτάσεις έργων στο πρόγραμμα "Γιούνκερ". Και βέβαια αν εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει αυτοκινητόδρομος με 50% έκπτωση. Αναμένουμε με αγωνία. Αρκετά κράτησαν οι σιωπές και το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα. Απαντήσεις και αποφάσεις, για να αποκτήσει η περιοχή τα αναγκαία αναπτυξιακά έργα υποδομής.

 

 

panagopg@gmail.com 


NEWSLETTER