Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 21:16

Το αυτονόητο συμμάζεμα των υπηρεσιών της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το αυτονόητο συμμάζεμα  των υπηρεσιών της Καλαμάτας

 

Η μεταφορά του Δημαρχείου στο κτήριο του παλιού νοσοκομείου ανοίγει ένα τεράστιο ζήτημα για την πόλη της Καλαμάτας, που είναι αυτό της νέας χωροταξικής κατανομής των υπηρεσιών.

 Η νέα χωροθέτηση των υπηρεσιών οφείλει να  λαμβάνει υπόψη δύο βασικούς παράγοντες: από τη μία μεριά την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη λειτουργία της πόλης συνολικά, και από την άλλη το οικονομικό κόστος. Για να επιλυθούν τα δυο αυτά ζητήματα με επάρκεια και προς όφελος όλων των πλευρών, χρειάζεται καταρχήν να... ασχοληθεί κάποιος μαζί τους. Μέχρι τώρα όμως ο καθένας κοιτάει το δικό του φρούριο και τη δική του βόλεψη. 

Η κατάσταση που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες με τη μεταφορά του Δημαρχείου στην οδό Αθηνών θα αφήσει πολλά τετραγωνικά μέτρα άδειων γραφείων στο κέντρο της πόλης. Τόσο στο Διοικητήριο όσο και σε δημοτικά κτήρια που στεγάζουν τώρα δημοτικές υπηρεσίες. Στα κτήρια αυτά, αν δεν πάνε άλλες υπηρεσίες, το χειμώνα θα λαλούν κουκουβάγιες. Θα έχουμε έτσι το εξής παράδοξο: το Δημόσιο να πληρώνει ενοίκια σε ιδιωτικά κτήρια τα οποία βρίσκονται περιφερειακά, και στο κέντρο της πόλης να υπάρχουν αναξιοποίητα κτήρια ιδιοκτησίας του. 

Τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν ούτε να πουληθούν ούτε και να ενοικιαστούν σε ιδιώτες ώστε να προσδοκά το Δημόσιο ή ο δήμος κάποιο έσοδο. Η μόνη λογική και βιώσιμη λύση λοιπόν είναι η άμεση μεταφορά υπηρεσιών που πληρώνουν ενοίκιο σε ιδιώτες, σε αυτά τα κτήρια. 

Το θέμα πολιτικά μόνο ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να το αναδείξει, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και ρόλο συντονιστή, προκειμένου να επιτευχθεί για χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών που θα βοηθά να λειτουργεί καλύτερα η πόλη, αλλά και να εξυπηρετούνται οι πολίτες με τις μικρότερες δυνατές μετακινήσεις. Η καταγραφή των άδειων κτηρίων και η όχληση των κεντρικών υπηρεσιών για την επίτευξη της μεταφοράς είναι μια δουλειά που, αν δεν την αναλάβει ένας φορέας όπως ο δήμος, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το να «κουνηθεί» υπηρεσία από ένα κτήριο σε άλλο είναι δύσκολο έργο, και μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο εσωτερικό σύμπαν του Δημοσίου. Για να το πούμε ξεκάθαρα: Η μεταφορά γίνεται μόνο αν κάποιοι εξυπηρετούνται και βολεύονται από αυτήν. Σε κάθε άλλη περίπτωση... το κτήριο της μεταφοράς θα κρίνεται «ανεπαρκές», δεν θα βολεύει το τάδε σκαλοπάτι ή θα μπάζει πολύ φως το παράθυρο! Το έργο της κωλυσιεργίας και της εφεύρεσης προβλημάτων για να μην γίνει τίποτα, είναι πολύ παλιό και χιλιοπαιγμένο. 

Το πρώτο που θα πρέπει να επιδιωχθεί είναι το «γέμισμα» του Διοικητηρίου. Είναι ένα κτήριο στο κέντρο της πόλης και θα πρέπει σε αυτό να πάνε κατά προτεραιότητα υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον πολίτη. Το δεύτερο κριτήριο θα είναι το πόσο στοιχίζουν στο Δημόσιο τα ενοίκια της κάθε υπηρεσίας. Αν αυτά τα δύο συνηγορούν στη μεταφορά, χωρίς πολλά πολλά και πριν το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η μεταφορά υπηρεσιών. 

Τα πράγματα είναι σε κάποιες περιπτώσεις απλά και δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη ανάλυση. Οι υπηρεσίες οι οποίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των πολιτών είναι κυρίως η Διεύθυνση Μεταφορών και η ΔΟΥ (Εφορία) που είναι στη μαρίνα. Ακολουθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην οδό Αθηνών - ενώ ξεχωριστό ζήτημα αποτελεί η εξεύρεση χώρου για την Αστυνομική Διεύθυνση. Η μεταφορά των τριών βασικών υπηρεσιών στο κέντρο, σε δημόσια ή δημοτικά κτήρια, είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας. Είναι τραγικό σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, το Δημόσιο να έχει άδεια κτήρια και με διάφορες προφάσεις ή δικαιολογίες να μην επιτυγχάνεται η συντονισμένη στέγαση των υπηρεσιών του. 

Ο Δήμος Καλαμάτας το επόμενο διάστημα οφείλει να παρουσιάσει ένα σχέδιο μετακίνησης των υπηρεσιών, προκειμένου να εξασφαλίσει ομαλές κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη αλλά και φιλική εξυπηρέτηση των πολιτών. Η μεταφορά του Δημαρχείου στην οδό Αθηνών θα έχει σοβαρές κυκλοφοριακές επιπτώσεις. Η αλλαγή αυτή, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του περιφερειακού δρόμου, θέτουν επί τάπητος μια συνολική αναδιάρθρωση στη στέγαση των υπηρεσιών. Ο δήμος έχει ευθύνη να κινηθεί και να επιβάλει λύσεις πέρα και έξω από στενές αρμοδιότητες. Η λειτουργία της πόλης είναι η βασική του αρμοδιότητα - και από αυτήν έχει τη νομιμοποίηση και την ευθύνη να επιβάλει μια λειτουργική και οικονομική στέγαση των υπηρεσιών. Μπορεί και οφείλει να το κάνει. 

 

panagopg@gmail.com 

 

 


NEWSLETTER