Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 09:37

Ο λόγος πλέον στους βουλευτές

Γράφτηκε από τον

Ο λόγος πλέον στους βουλευτές

 

Πολύ αγριεμένα είναι τα πράγματα στην Ηλεία με την υπόθεση της Ολυμπίας Οδού και μάλιστα δικαιολογημένα. Την ώρα που ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Καλαμάτα με κλάδο προς τη Σπάρτη και επανεκκινεί η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα, η Ηλεία μένει με ένα κεντρικό οδικό δίκτυο καρμανιόλα ενώ σε ανάλογη κατάσταση είναι οι δρόμοι στην Αχαΐα και τη Μεσσηνία που την συνδέουν με τους άξονες που προαναφέρθηκαν.

 

Κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης υπήρξε το γεγονός ότι για 4 μήνες δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την οποία ζήτησαν βουλευτές, οι 2 περιφερειάρχες και πλήθος δημάρχων που πήρε μέρος στη σύσκεψη. Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν πέρασε απαρατήρητο το πήγαινε - έλα Μεσσηνίων δημάρχων στο γραφείο του πρωθυπουργού. Ενα απόσπασμα από το ρεπορτάζ του ilialive.gr είναι χαρακτηριστικό για το κλίμα που δημιουργείται πλέον: «Η ερώτηση που έθεσε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Ανδρέας Μαρίνος για την τύχη του ραντεβού που είχε αναλάβει να κλείσει η τετραμελής επιτροπή από την προηγούμενη σύσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου 2012, ουσιαστικά απευθυνόμενος προς τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Τζαβάρα, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Αν και ο κ. Καφύρας παρενέβη για να πει πως δεν είναι αυτό το μείζον θέμα, ο κ. Τζαβάρας επέμεινε λέγοντας πως "ο κ. Μαρίνος έχει αγωνία και πρέπει να τα πούμε όλα".

"Σαφέστατα" απάντησε ο κ. Μαρίνος… "πολύ μεγαλύτερη από εκείνους που κάνουν 120 ημέρες για να κλείσουν ένα ραντεβού με τον πρωθυπουργό και δεν το έκλεισαν". "Εχεις δίκιο, όλοι έχουμε δίκιο, αλλά με αυτές τις συγκυρίες είναι δύσκολο» απάντησε ο κ. Καφύρας για να μπει στην κουβέντα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κουτσούκος και να πει πως "ο πρωθυπουργός προχθές δεχόταν μέχρι και δημάρχους, τι λέτε τώρα. Τις υποχρεώσεις του πρωθυπουργού τις αντιλαμβανόμαστε όλοι. Δείξαμε υπομονή, αλλά λύνει τα θέματα της Μεσσηνίας από τηλεφώνου και δεν μπορεί να δει την Ηλεία;" είπε ο κ. Κουτσούκος για να συνεχίσει λέγοντας "ο ρόλος σας κ. Καφύρα δεν είναι και δικαιολογείται τους άλλους…"».

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν και πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί το ραντεβού με τον κ. Σαμαρά, το βέβαιο όμως είναι ότι εν προκειμένω έχει ισχύ η λαϊκή σοφία που υπενθυμίζει «απίδια φαγωμένα κάτσε μέτρα τις ουρές τους». Τώρα πλέον έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τις κατασκευάστριες εταιρείες κατά πως απαιτούσαν οι ίδιες και οι τράπεζες που όπως είναι γνωστό απαιτούσαν τη μείωση του φυσικού αντικειμένου του έργου. Το ενδιαφέρον πλέον συγκεντρώνεται στη στάση την οποία θα κρατήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές όταν θα έρθει η νέα σύμβαση παραχώρησης στη Βουλή για επικύρωση. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουμε τη ρητή διαβεβαίωση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου και τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ από τις ενδιαφερόμενες περιοχές που αμέσως ή εμμέσως μιλούν για καταψήφιση. Το ερώτημα επομένως είναι αν θα επιμείνουν ή θα κάνουν μια ακόμη κυβίστηση εκμεταλλευόμενοι και την… καραμέλα του τριετούς (;) παγώματος των έργων στο Πάτρα - Πύργος - Τσάκωνα και μετά βλέπουμε!

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr