Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 09:56

Για το "φιλέτο" των σκουπιδιών

Γράφτηκε από τον

Για το "φιλέτο" των σκουπιδιών

Με "ορμητικό" τρόπο το θέμα των σκουπιδιών εισβάλλει και πάλι στην επικαιρότητα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

 

Η επιστολή του κ. Χαν δεν κομίζει τίποτε το καινούργιο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση της υπόθεσης σε θεσμικό επίπεδο. Υπόθεση γνωστή εδώ και δεκαετίες αλλά η γραφειοκρατία… ακλόνητη καθώς στη διαχείριση -σύμφωνα και με την επισήμανση του κ. Χαν- εμπλέκονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, οι περιφέρειες, οι δήμοι και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Η παρέμβαση του επιτρόπου και η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης μόνο τυχαία γεγονότα δε νομίζω ότι συνιστούν. Στην πραγματικότητα αποτελούν έναν ισχυρό μοχλό πίεσης για να προωθηθούν με διαδικασίες fast track οι παραχωρήσεις σε ιδιώτες που δίνουν μάχη για το φιλέτο των σκουπιδιών. Ο υπαινιγμός είναι σαφής στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Τα Νέα" και συμπυκνώνεται στο «μην πετάτε τα λεφτά σας στα σκουπίδια». Στο κείμενο τα πράγματα είναι πιο καθαρά αφού ο κ. Χαν θέτει ως χρονικό περιθώριο το τέλος του 2013 «για όλα τα έργα που αφορούν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων».

Από την άλλη πλευρά επανέρχεται για πολλοστή φορά η υπόθεση των προστίμων με τη νέα παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο για τις χωματερές, με την πρόσθετη προειδοποίηση ότι για κάθε τόνο που θα θάβεται χωρίς επεξεργασία,  από το 2014 θα επιβάλλεται πρόστιμο 35 ευρώ (και με προσαύξηση 5 ευρώ κάθε χρόνο στη συνέχεια).

Στο όλο κλίμα προστίθεται και η απειλή απώλειας κοινοτικών πόρων που διατίθενται για την υπόθεση αυτή με τη δέσμευση φυσικά ότι τα έργα θα προχωρήσουν με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης. Ουσιαστικά δηλαδή συνιστούν χρηματοδότηση της βιομηχανίας και των κατασκευαστικών στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν οι πολίτες με ακόμη πιο αλμυρά δημοτικά τέλη. Το κέρδος των κατασκευαστικών οδηγεί κατ’ ευθείαν σε μεθόδους παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον σε μια χώρα όπου δεν υπάρχουν έλεγχοι ούτε σε περιπτώσεις εξόφθαλμων παραβιάσεων. Και σε μια εποχή "ιδιωτικοποίησης" του κράτους και της πολιτικής του.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πολιτική και… εργολαβική εκμετάλλευση των δηλώσεων.

 

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr