Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011 15:15

Οι αλλαγές και η Πελοπόννησος ως δημοφιλής προορισμός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ασφαλώς και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Δυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία, Ηλεία) βρίσκεται πολύ υψηλά ως προορισμός για το Πάσχα σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων. Η Κέρκυρα παραμένει πρώτη, ακολουθεί η Σαντορίνη και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Δυτική Πελοπόννησος αφήνοντας πίσω περιοχές όπως το Πήλιο, τα Ζαγοροχώρια, το Καρπενήσι, την Εύβοια και άλλες.
Αν και είναι ενωρίς για οριστικά συμπεράσματα, μπορούμε να δούμε ορισμένες παραμέτρους που συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Αφετηρία δεν μπορεί παρά να είναι το γεγονός ότι η περιοχή (όπως και η υπόλοιπη Πελοπόννησος) διαθέτει φυσικές ομορφιές που τις ανακαλύπτουν πλέον οι επισκέπτες, πολλές εναλλακτικές λύσεις περιήγησης, αρχαιολογικούς χώρους και άλλα στοιχεία που την καθιστούν ελκυστική. Παράλληλα είναι λιγότερο… κακοποιημένη από την κατασκευαστική πλημμυρίδα του μαζικού τουρισμού (με εξαίρεση δυστυχώς ορισμένα από τα καλύτερα σημεία της), ενώ παράλληλα αποτελεί και εναλλακτική λύση στις επισκέψεις σε "επώνυμους" προορισμούς που κατακλύζονταν από κόσμο τα προηγούμενα χρόνια.
Το αφετηριακό αυτό στοιχείο ακολουθεί η… κρίση: Το κόστος μετακίνησης πλέον διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα για προορισμούς όπως τα νησιά και αυτό ενδέχεται να γίνει περισσότερο εμφανές κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ολο και περισσότεροι προτιμούν τα χωριά τους για μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές, συμπαρασύροντας γνωστούς και φίλους που ανακαλύπτουν την περιοχή και τα πλεονεκτήματα γειτνίασης με το κέντρο.
Από εκεί και ύστερα, ρόλο καταλύτη στην εξέλιξη που προαναφέρθηκε αποτελούν οι υποδομές. Και πρώτα απ’ όλα οι τουριστικές που αποτελούν έναν πόλο έλξης για την περιοχή, καθώς συντελούν στην προβολή της με τους πλέον διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί η μεγάλη πλειοψηφία των επισκεπτών να μην κατευθύνεται στην Costa Navarino ή το Olympian Village λόγω… βαλαντίου, η εκτεταμένη προσπάθεια προβολής όμως για τις δύο αυτές μεγάλες μονάδες στη Μεσσηνία και την Ηλεία αντιστοίχως, έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τις μικρότερες που λειτουργούν στην περιοχή.
Ειδικά για την περιοχή της Μεσσηνίας εξαιρετικά μεγάλο ρόλο παίζει η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου μέχρι τα Παραδείσια. Ο χρόνος μετακίνησης μειώθηκε στο ελάχιστο και η ασφάλεια πολλαπλασιάστηκε. Ασφαλώς τα διόδια είναι υψηλά και η τιμή της βενζίνης καλπάζει, αλλά το θέμα αυτό αφορά πλέον όλους τους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως τον κόσμο που μετακινείται συχνά για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους. Η ολοκλήρωση του δρόμου θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα πλεονεκτήματα μετακίνησης στην περιοχή και λογικά αυτό θα έχει αντίκρυσμα στην κίνηση στο πλαίσιο πάντα που επιτρέπει η εντεινόμενη οικονομική κρίση.
Τα αεροδρόμια της περιοχής ασφαλώς και παίζουν το δικό τους ρόλο, πολύ περισσότερο συγκριτικά αυτό της Καλαμάτας, το οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε ουσιαστικά νεκρώσει από κίνηση. Τώρα όμως η γραμμή της Θεσσαλονίκης έχει ενώσει τη νότια με τη βόρεια Ελλάδα, ενώ οι πτήσεις από και προς Αθήνα αλλά και μεγάλες πόλεις του εξωτερικού ενισχύουν την κίνηση και την γνωριμία της περιοχής με νέες κατηγορίες επισκεπτών.
Είναι προφανές ότι σημειώνονται μεταβολές οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά τόσο στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος όσο και στη γνωριμία με την περιοχή, τους ανθρώπους και τα προϊόντα της. Και εκείνο που θα πρέπει να γίνει είναι η συνδυασμένη αξιοποίηση αυτών των στοιχείων για να υπάρχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
Από εκεί και ύστερα κρίσιμης σημασίας είναι η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου τόσο προς Καλαμάτα όσο και προς Σπάρτη, έτσι ώστε πολλά από τα πλεονεκτήματα που προαναφέρθηκαν να ενισχύσουν την προσπάθεια στο σύνολο της Νότιας Πελοποννήσου. Για να γίνει αντιληπτό αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εφόσον ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος, η απόσταση του αεροδρομίου από Τρίπολη και Σπάρτη, χρονικά θα είναι μικρότερη από αυτήν με την… Costa Navarino και άλλες περιοχές της Μεσσηνίας. Ως εκ τούτου ιδιαίτερης σημασίας είναι το εσωτερικό οδικό δίκτυο στη Νότια Πελοπόννησο που θα μειώσει τις αποστάσεις, θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη κινητικότητα και θα δώσει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει πολύ περισσότερα πράγματα σε πολύ μικρότερο χρόνο ανεξαρτήτως του σημείου εκκίνησης.

belias@internet.gr


NEWSLETTER