Σάββατο, 05 Νοεμβρίου 2016 11:11

Στη ζούγκλα του Ιστορικού Κέντρου 

Γράφτηκε από τον

Στη ζούγκλα του Ιστορικού Κέντρου 

 

Ενώ κανένας δεν γνωρίζει αν οι επισκέπτες της Καλαμάτας θα ταλαιπωρηθούν και αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ασπρόχωμα ή αν επιτέλους θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το έτοιμο τμήμα του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου, όλοι ξέρουμε ότι για ένα ακόμα διήμερο σε πολλά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, καθώς η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει ήδη καθιερωθεί ως χειμερινός αστικός προορισμός.

Η μόνη που δείχνει ότι δεν θέλει να καταλάβει πως η Καλαμάτα μπήκε σε νέα εποχή, και για αυτό υπερασπίζεται με πάθος τα συμφέροντα του παρελθόντος, είναι η δημοτική αρχή. Σε διαφορετική περίπτωση θα καλούσε τους επιχειρηματίες της πόλης να συντάξουν ένα “κοινωνικό συμβόλαιο” και να θεσπίσουν κανόνες που θα απομονώσουν τις αρπαχτές και θα οδηγήσουν στην πραγματική ανάπτυξη. 

Δυστυχώς όμως η δημοτική αρχή Καλαμάτας εφαρμόζει τους κανόνες που η ίδια ψηφίζει, με μοναδικό γνώμονα την επανεκλογή της και την εξυπηρέτηση των πελατειακών συμφερόντων. Χαράσσει για παράδειγμα αυστηρές κίτρινες γραμμές για την οριοθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων, ενώ ξέρει ότι όλοι οι επαγγελματίες θα απλωθούν περσότερο όταν θα έχει κόσμο το μαγαζί τους. Γιατί χαράσσει γραμμές που δεν θα τηρηθούν; Για να κρατάει όμηρους τους επιχειρηματίες που σπεύδουν στο Δημαρχείο για να ρυθμίσουν τα πρόστιμα. Η πολιτική αυτή οδηγεί στην πλήρη ασυδοσία και είναι ορατή περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς τα δυο τελευταία χρόνια. 

Συγκεκριμένα πέρσι και φέτος άνοιξαν στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας πολλές επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Σαββατοκύριακου, αφού τις καθημερινές οι Μεσσήνιοι δεν έχουν χρήματα για να γεμίσουν τα μαγαζιά. Οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων αυτών είναι αδύνατον να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου και για αυτό οι επιχειρηματίες επεκτείνουν τα μαγαζιά τους όχι μόνο πέρα από τις κίτρινες γραμμές, αλλά ως το τραπέζι του απέναντι επαγγελματία. Παράλληλα ντύνουν με πλαστικά τους εξωτερικούς χώρους πληγώνοντας ανεπανόρθωτα την αισθητική των κτηρίων.

Εδώ ο καλοπροαίρετος αναγνώστης θα ρωτήσει: Και τι θέλετε; Να κλείσουν τα μαγαζιά που δίνουν εργασία (έστω και “μαύρη” κάποια από αυτά) σε δεκάδες νέους της πόλης; Θέλετε να ερημώσει πάλι το Ιστορικό Κέντρο, όπως τότε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που φοβόσουν να κυκλοφορήσεις στα σκοτεινά στενά; Οχι φυσικά. Απλώς πιστεύω ότι τώρα, πριν παγιωθεί το καθεστώς της ασυδοσίας, πρέπει να θεσπιστούν κανόνες που θα ισχύουν για όλους χωρίς παρεκκλίσεις και ρουσφετολογικές εξαιρέσεις. Παράλληλα όμως δε τρέφω και αυταπάτες, καθώς γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν φταίει μόνο η δημοτική αρχή για την ασυδοσία που επικρατεί στο Ιστορικό Κέντρο. Φταίνε μεταξύ άλλων και οι επιχειρηματίες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους επειδή θεωρούν ότι είναι ισχυρότεροι από τους ανταγωνιστές τους και για αυτό θα επιβιώσουν στη ζούγκλα του Ιστορικού Κέντρου. Ποιος θα επικρατήσει τελικώς στο Ιστορικό Κέντρο; Μα φυσικά η ζούγκλα, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 21:17