Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 20:02

Ο Νίκας αποφασίζει για το κυκλοφοριακό 

Γράφτηκε από τον

Ο Νίκας αποφασίζει για το κυκλοφοριακό 

 

Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος στην Καλαμάτα που θα υποστηρίξει ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το οποίο οξύνεται διαρκώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα λυθεί χωρίς επιστημονική κυκλοφοριακή μελέτη. Ομως δεν μπορώ να αγνοήσω ότι η προηγούμενη κυκλοφοριακή μελέτη ξεχάστηκε στα συρτάρια της δημοτικής αρχής επειδή ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας διαφωνούσε καθέτως και οριζοντίως με τις προτάσεις του συγκοινωνιολόγου Κωνσταντίνου Ζέκου.

Για να μην καταλήξει και η νέα μελέτη στα συρτάρια των Τεχνικών Υπηρεσιών, η δημοτική αρχή θα πρέπει να αποφασίσει με πολιτικά κριτήρια για το κυκλοφοριακό μέλλον της πόλης, ώστε οι επιστήμονες να μην προτείνουν λύσεις, όπως ο κ. Ζέκος, που έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτική του δημάρχου. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Ζέκος είχε προτείνει εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρομήσεων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομων, αλλά οι προτάσεις αυτές προκαλούσαν μόνο τρόμο στη συντηρητική δημοτική αρχή. 

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την παλιά κυκλοφοριακή μελέτη, η δημοτική αρχή θα πρέπει να αποφασίσει πρώτα από όλα αν το ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο θα παραμείνει ως βασικό μέσο μετακίνησης στο κέντρο της πόλης ή αν θα δοθεί προτεραιότητα στις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς και στους πεζούς. Ουσιαστικά ο κ. Νίκας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει στην Καλαμάτα όσα έχουν εφαρμοστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις πριν πολλές δεκαετίες ή αν θα συνεχίσει να κυνηγάει το “αμερικάνικο όνειρο” της μετακίνησης με το ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης. 

Επίσης η δημοτική αρχή θα πρέπει να αποφασίσει για το μοντέλο των μετακινήσεων στην παραλιακή ζώνη που εκτείνεται από τον Κορδία έως τα όρια με το Δήμο Αβίας. Στην περιοχή αυτή η δημοτική αρχή θα πρέπει εκτός όλων των άλλων να δημιουργήσει με τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης για τους χιλιάδες επισκέπτες που θα έρθουν τα καλοκαίρια μέσω του περιφερειακού. Επ’ ευκαιρία υπενθυμίζω την πρόταση που έχω υποβάλει και στο παρελθόν για κατασκευή με ΣΔΙΤ αθλητικού κέντρου στην Αγία Τριάδα και παραχώρηση του εθνικού σταδίου σε ιδιώτη προκειμένου να το εκμεταλλευτεί ως πάρκινγκ. Σε διαφορετική περίπτωση είναι δύσκολο να βρεθούν οι αναγκαίες θέσεις στάθμευσης στην παραλιακή ζώνη και το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα οξύνεται τα επόμενα χρόνια. 

Προσωπικά θα ήθελα μια πόλη φιλική στους πεζούς που θα ενθαρρύνει τις μετακινήσεις στο κέντρο και στην παραλιακή ζώνη με μέσα μαζικής μεταφοράς και ποδήλατα. Θα προτιμούσα μια πόλη με δίκτυο πεζόδρομων που θα συνδέει την Κεντρική Αγορά με την παραλία και που θα επιτρέπει τη δημιουργία ενός νέου κέντρου στην πεζοδρομημένη περιοχή μεταξύ των οδών Φαρών - Ναυαρίνου - Καρακούση και Κρήτης. 

Ομως τόσο για τις πεζοδρομήσεις όσο και για τις κατευθύνσεις που θα δοθούν στην επιστημονική κοινότητα για τη σύνταξη της μελέτης θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα πάντα με όσα θα προτείνει ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Και ως γνωστόν ο δήμαρχος έχει προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του ότι δεν έχει όραμα για την πόλη.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 18:35