Πέμπτη, 04 Μαϊος 2017 19:58

“Ποτέ την Κυριακή” ή ανοιχτά και τα... “Μαύρα μεσάνυχτα” 

Γράφτηκε από τον

“Ποτέ την Κυριακή” ή ανοιχτά και τα... “Μαύρα μεσάνυχτα” 

 

Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κάποιος με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές ή αν πιστεύει ότι μια τέτοια ρύθμιση ευνοεί μόνο τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες, θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι να ζητήσουμε από τους πολιτικούς και τους τοπικούς άρχοντες να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να μην αλλάζουν απόψεις σαν τα πουκάμισα.

Προσωπικά, όπως άλλωστε γνωρίζουν οι αναγνώστες της “Ε”, είμαι υπέρ του ανοίγματος τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές, αλλά ακούω με μεγάλη προσοχή τις επιφυλάξεις των εμπόρων και συμμερίζομαι πολλές από τις ανησυχίες τους. Ετσι κι αλλιώς θεωρώ αρνητική εξέλιξη την επικράτηση μονοπωλίων και ολιγοπωλίων σε μια αγορά και γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός, από τον οποίο ωφελημένος βγαίνει πάντα ο καταναλωτής. 

Σε κάθε περίπτωση κατανοώ πλήρως όχι μόνο τον οικονομικό φόβο που προκαλεί το ενδεχόμενο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και την αναστάτωση που θα προκαλέσει στον οικογενειακό προγραμματισμό των εμπόρων μια τέτοια εξέλιξη. Αυτούς που δεν κατανοώ και φυσικά δεν συγχωρώ, είναι τους πολιτικούς, οι οποίοι υπόσχονται επιστροφή στη δανειακή ευημερία χωρίς να αλλάξει τίποτα. Συγκεκριμένα δεν συγχωρώ τους πολιτικούς που όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση και προκειμένου να κατακτήσουν την εξουσία, δηλώνουν για το άνοιγμα των καταστημάτων “Ποτέ την Κυριακή”, ενώ όταν πιάσουν κυβερνητικό στασίδι είναι έτοιμοι να συζητήσουν τη λειτουργία των εμπορικών ακόμα και τα… μαύρα μεσάνυχτα.

Με αυτό τον τρόπο χαϊδεύουν τα αυτιά όσων πιστεύουν ότι η μεγέθυνση του εισοδήματος μπορεί να έρθει άκοπα με κυβερνητικές αποφάσεις και ότι δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο για την ανάπτυξη από το να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Φυσικά, όπως έχουμε διαπιστώσει, ο λαϊκισμός δεν οδηγεί στις… παλιές καλές ημέρες αλλά σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, με συνέπεια στη συνέχεια να απαιτείται η λήψη ολοένα και σκληρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης. 

Ειλικρινά θα ήμουν αφελής αν πίστευα ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών υψηλού εισοδήματος. Ομως θα ήμουν επίσης αφελής αν πίστευα ότι μπορούν να έλθουν τουρίστες υψηλού εισοδήματος για να κάνουν βόλτες σε δρόμους με κλειστά μαγαζιά. Το ιδανικό θα ήταν οι καταστηματάρχες, οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες να κάθονταν σε ένα τραπέζι και να συζητούσαν τους τρόπους προσέλκυσης τουριστών υψηλού εισοδήματος. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι επιχειρηματίες συνεχίζουν να περιμένουν μαγικές λύσεις από τους πολιτικούς που υπόσχονται τον ουρανό με τα άστρα για μια κυβερνητική καρέκλα.  

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Μαϊος 2017 18:50