Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 19:57

ΣΔΙΤ με κεφάλαια υψηλού ρίσκου; 

Γράφτηκε από τον

ΣΔΙΤ με κεφάλαια υψηλού ρίσκου; 

Τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης ενέκριναν προτάσεις για έργα συνολικού προϋπολογισμού 32,9 εκατ. ευρώ, τα οποία θα υλοποιηθούν με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αν και εφόσον αποδώσει καρπούς το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, συμφωνήθηκε μαζί με το Δήμο Μεσσήνης να συνταχθεί πρόταση έργων στον τομέα της Εκπαίδευσης και του Αθλητισμού, η οποία θα υποβληθεί στο υπουργείο, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησής τους με ΣΔΙΤ. Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε πρόταση έργων ενδεικτικού προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης πρόταση προϋπολογισμού 10,4 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά (και αν κατάλαβα καλά) οι δήμοι δεν θα έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού το Δημόσιο θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και τη διαδικασία. Σύμφωνα επίσης με όσα έγιναν γνωστά το Δημόσιο θα πληρώσει με δόσεις τα έργα και θα τα εξοφλήσει σε 25 χρόνια. Ουσιαστικά το Δημόσιο θα πληρώνει “ενοίκιο” για τις αθλητικές και σχολικές εγκαταστάσεις, την κυριότητα των οποίων θα αποκτήσει μετά την εξόφληση των κατασκευαστών 

Με την ίδια μέθοδο κατασκευάστηκαν στο παρελθόν πυροσβεστικοί σταθμοί, αλλά η εποχή των παχιών αγελάδων έχει περάσει ανεπιστρεπτί και γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου του υπουργείου Οικονομίας. Καταρχάς δεν ξέρουμε αν τα έργα θα δημοπρατηθούν ανά ομάδες ή το καθένα ξεχωριστά για να δούμε αν ο διαγωνισμός θα αφορά μικρές ή μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση όμως δύσκολα θα βρεθούν κατασκευαστικές εταιρείες που θα “δανείσουν” το ελληνικό Δημόσιο για 25 χρόνια χρηματοδοτώντας έργα για σχολικά κτήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις. Ουσιαστικά μόνο κεφάλαια υψηλού ρίσκου ή αδήλωτα εισοδήματα θα αναλάβουν να χρηματοδοτήσουν για 25 χρόνια έργα του ουσιαστικά χρεοκοπημένου ελληνικού Δημοσίου. Εννοείται φυσικά ότι κεφάλαια υψηλού ρίσκου αμείβονται με υψηλό επιτόκιο και για αυτό υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μας κοστίσει ο “κούκος αηδόνι” αν και εφόσον προχωρήσει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο σιωπηρής συμφωνίας για νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων μέσων των συμπράξεων αλλά αυτό δεν θα το μάθουμε γιατί όπως συνήθιζε να λέει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: “Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται αλλά και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται”. Ετσι και αλλιώς το μόνο που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι πόσο θα του κοστίσει ο… κούκος. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 18:47