Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 14:29

Δέσμιοι της κοινής γνώμης και των δημοσκοπήσεων 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

 

“Εάν δίνεις προσοχή στην κοινή γνώμη και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν κυβερνάς, αλλά υπακούς” δήλωνε η Μάργκαρετ Θάτσερ, που κατά γενική ομολογία σταμάτησε την κατάρρευση της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην Ελλάδα όμως εξακολουθεί να θεωρείται αποτυχημένη επειδή ήταν… νεοφιλελεύθερη και για αυτό προφανώς οι Ελληνες αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί της κεντρικής σκηνής “υπακούν” ακόμα και μετά από δέκα χρόνια ύφεσης στις προσταγές των δημοσκοπήσεων και στα αιτήματα των προνομιούχων. Ουσιαστικά συνεχίζουν να πολιτεύονται όπως την εποχή των παχιών αγελάδων, ξοδεύοντας ξένα χρήματα για να παραμείνουν στην εξουσία και θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική όσο οι δανειστές δίνουν πίστωση χρόνου στις ελληνικές κυβερνήσεις και οι ελληνικές κυβερνήσεις χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

Συγκεκριμένα, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν την πολιτική τους όσο η κεντρική κυβέρνηση θα τους δίνει χρήματα για αναπλάσεις, ασφαλτοστρώσεις και προσλήψεις. Βεβαίως ο “ιδανικός τοπικός ηγεμόνας” θα σκεφτόταν όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και θα συγκρουόταν με τα κατεστημένα συμφέροντα αγνοώντας τις δημοσκοπήσεις και την κοινή γνώμη. Φαντάζεστε όμως τους κατά δήλωση φιλελεύθερους Πέτρο Τατούλη και Παναγιώτη Νίκα να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα και να συγκρούονται με όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα; 

Ειδικότερα: Φαντάζεστε τον κ. Νίκα να συγκρούεται με όσους θέλουν να παραμείνει η Καλαμάτα τριτοκοσμική με αδιάβατα πεζοδρόμια και ανεξέλεγκτους οδηγούς; Φαντάζεστε τον κ. Νίκα να συγκρούεται με όσους θέλουν περισσότερο τσιμέντο στην Κηπούπολη, στο Ασπρόχωμα ή στη Βέργα; Φαντάζεστε τον κ. Τατούλη να εφαρμόζει όσα προβλέπει ο νόμος για τα πυρηνελαιουργεία; Φαντάζεστε τον κ. Τατούλη να βάζει τάξη στο χάος του αεροδρομίου ορίζοντας επιτέλους ποια ταξί παίρνουν νόμιμα επιβάτες; 

Σωστά απαντήσατε. Δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο δήμαρχος Καλαμάτας να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να απελευθερώσουν τους αναξιοποίητους παραγωγικούς συντελεστές. Αντιθέτως, είναι έτοιμοι να συγκρουστούν με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιχειρήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις αναγκάζοντας και τους ΟΤΑ να αναζητήσουν δικούς τους πόρους για τις παροχές προς τους πολίτες.

Από εκεί και πέρα, η επικείμενη συνάντηση των “δεξιών” αυτοδιοικητικών της Μεσσηνίας με τον “κόκκινο” υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη κάθε άλλο παρά αφύσικη μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού και οι δύο πλευρές το μόνο που θέλουν είναι να παραμείνουν στην εξουσία.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 14:33