Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 13:18

Ετσι ξεκίνησε η Costa Navarino

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ετσι ξεκίνησε η Costa Navarino

 

Στις 7 Δεκεμβρίου 1994 ο αναγνώστης διάβαζε στο κύριο θέμα της “Ε” για τα Συμβούλια Περιοχής που απασχολούσαν έντονα εκείνη την περίοδο την κοινή γνώμη:

“Την πρότασή του για τη συγκρότηση των Συμβουλίων Περιοχής στη Μεσσηνία οριστικοποιεί σήμερα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας, που συνεδριάζει στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα συσκέψεων του 4ου ορόφου της Νομαρχίας.

«Στόχος μας είναι να πάρουμε ομόφωνες αποφάσεις, που θα ληφθούν υπόψη από το υπουργείο Εσωτερικών», είπε στην «Ε» ο νομάρχης Κώστας Σταφυλάς”. 

Αν ο αναγνώστης είχε υπομονή και συνέχιζε θα διάβαζε λίγο πιο κάτω: “Το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα ασχοληθεί ακόμα με τις εγκρίσεις των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων: - Για την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος δυναμικότητας 330 κλινών, στη θέση “Μπούκα” της κοινότητας Ρωμανού, ιδιοκτησίας Βασίλη Κωνσταντακόπουλου”. 

Κάπως έτσι αθόρυβα, και ενώ η κοινή γνώμη της Μεσσηνίας θεωρούσε μείζον θέμα τα Συμβούλια Περιοχής, ξεκινούσε το περιπετειώδες ταξίδι του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στον τρικυμιώδη ωκεανό της ελληνικής γραφειοκρατίας. 

Το 1997, έχοντας ήδη αγοράσει μεγάλο τμήμα της απαιτούμενης γης, ο καπετάν Βασίλης ίδρυσε την ΤΕΜΕΣ, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση του οράματος. Το Μάιο του 2010 ξεκίνησε η λειτουργία της πρώτης περιοχής στην Costa Navarino, η οποία περιλαμβάνει ξενοδοχεία, γήπεδο γκολφ, συνεδριακό κέντρο, spa και άλλες υποδομές, σε μία περιοχή έκτασης περίπου 1.300 στρεμμάτων.

Για να δημιουργηθεί η Costa Navarino τελικώς χρειάστηκαν 3.000 υπογραφές αρμόδιων υπουργών ως και απλών υπαλλήλων. Το ίδιο διάστημα εκδόθηκαν πάνω από 20 υπουργικές ή κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ), 600 αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις, ενώ χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 80 μικρές ή μεγάλες μελετητικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες απασχόλησαν 1.200 μελετητές. Ταυτοχρόνως, έγιναν πάνω από 60 δίκες σε όλους τους βαθμούς, ενώ εκδόθηκαν περισσότερες από 25 αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και πάνω από 40 αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων.

Για την ιστορία και μόνο: Το Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 7 Δεκεμβρίου 1994 συνέχισε να συζητά μέχρι αργά το βράδυ για τα Συμβούλια Περιοχής και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τις επόμενες μέρες για το αν εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος δυναμικότητας 330 κλινών, στη θέση “Μπούκα” της κοινότητας Ρωμανού, ιδιοκτησίας Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Οι πολιτικοί είχαν άλλες προτεραιότητες...

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 13:43

NEWSLETTER